Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Super τροφές για δυνατά και λαμπερά μαλλιά

Γράφει η Νάγια Νούσα
Όλοι θαυμάζουμε τα λαμπερά και πυκνά μαλλιά.
Άγχος, στρές, κακή διατροφή, ορμονολογικά προβλήματα και πολλά άλλα καταστρέφουν τη δομή της τρίχας των μαλλιών μας και προκαλούν τριχόπτωση.
Στη μάχη λοιπόν για πιο υγιή και λαμπερά μαλλιά πρέπει να δώσουμε βάση κατ” αρχήν στη διατροφή, μιας και εύκολα μπορούμε να την προσαρμόσουμε έτσι, ώστε να πάρουμε πίσω πολλαπλά οφέλη. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις super τροφές για υγιή, λαμπερά και δυνατά μαλλιά.

Η σημαντική δράση των πρωτεϊνών - κρέας, κοτόπουλο, και αυγά : οι πρωτεϊνικές τροφές βοηθούν την τρίχα στην ανάπτυξη και την ανασύνθεσή της.
Μην ξεχνάτε ότι τα μαλλιά μας είναι δομημένα κατά 97% από μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την κερατίνη.
Μη επαρκής λήψη πρωτεΐνης στη διατροφή μας λοιπόν, λειτουργεί ανασταλτικά στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών μας.
Ιχνοστοιχεία : όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου και ψευδαργύρου, συστατικά απαραίτητα για την ενδυνάμωση της τρίχας.
Συγκεκριμένα, η τριχόπτωση στις γυναίκες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη σιδήρου.
Ο σίδηρος βοηθά τον οργανισμό στη μεταφορά το απαραίτητου οξυγόνου στους ιστούς του ενώ ο ψευδάργυρος βοηθά στη σύνθεση της κερατίνης.
Μειωμένη πρόσληψη σιδήρου ισοδυναμεί με αδύναμη τρίχα και συχνά τριχόπτωση.
Το σπανάκι αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου καθώς και βιταμίνης C, ενώ η μαγιά της μπύρας, τα αυγά και το συκώτι είναι πλούσιες πηγές ψευδαργύρου.
Βιταμίνη Α : παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών μας αφού είναι υπεύθυνη για την ορθή ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών του σώματος μας.
Τροφές που αποτελούν πηγή βιταμίνης Α είναι τα κόκκινα, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί λαχανικά π.χ.πιπεριές, καθώς και τα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά.
Βιταμίνη C : είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών μας αφού χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας για τη σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα.
Τροφές στις οποίες περιέχεται είναι τα εσπεριδοειδή, τα σκουροπράσινα λαχανικά, οι ντομάτες, οι μπανάνες, και οι πιπεριές.
Ψάρια και οστρακοειδή : τα παχιά ψάρια σολωμός, τόνος όπως και τα οστρακοειδή βοηθούν στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση της τρίχας εξαιτίας της υψηλής περιεκτικοτητάς τους σε λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6.
Τα τελευταία, ευθύνονται για τη σωστή ενυδάτωση όχι μόνο της τρίχας αλλά γενικότερα του δέρματος.
Έτσι, μια διατροφή με αυξημένες προλήψεις τέτοιων τροφών οδηγεί σε δυνατά και λαμπερά μαλλιά.
ΠΗΓΗ. post4life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: