Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Ο ψωμάς π’ εθέλεσεν να πετά».

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ), παρουσιάσθηκε η παιδική θεατρική παράσταση ¨Ο ψωμάς π’ εθέλεσεν να πετά ¨.
Πρόκειται για τη μεταφορά, στην ποντιακή διάλεκτο, του γνωστού Αισώπειου μύθου ¨Η χελώνα που ήθελε να πετάξει¨.
Η παιδική θεατρική ομάδα αποτελεί συνέχεια των δράσεων του ¨Εργαστηρίου  Ποντιακής Διαλέκτου¨ της Ένωσης Ποντίων Πιερίας και αποσκοπεί στην άσκηση των μαθητών  στη
σωστή χρήση και εκφορά της Ποντιακής Διαλέκτου.
Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί επίσης στη δημιουργία ενός ισχυρού αναχώματος ενάντια στη γενικευμένη κρίση που απειλεί να ισοπεδώσει θεσμούς και αξίες αλλά και την ίδια την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα.Την μεταφορά στην Ποντιακή και τη διδασκαλία των ρόλων έκανε, ο γνωστός για τις γνώσεις του και την προσφορά του στο χώρο της Ποντιακής παράδοσης, Δαμιανός Χαραλαμπίδης.
Τους ρόλους ερμήνευσαν οι
μικροί μαθητές: Κώστας Λαζάρου (Ψωμάς), Θωμαή Σαββίδου (Ψωμάβα), Αντιόπη Μάρα (Ψωμίτσα), Ελευθερία Γιουμίδου (Ψωμοπούλ’), Κων/να Καζαζιάδου (Ταουσάνος), Ραφαηλία Παπουτσίδου (Ταουσανόπον), Αναστασία Αντωνίου (Παλάσα), Ελευθερία Παναγιωτίδου (Πηνελόπη), Απόστολος Αντωνίου (Ηράκλης) και Σάββας Τεμιρτζίδης (Σαββέλης λυράρης).
Σκηνικά: Καλλιόπη Καμπερίδου, Ελένη Σκουλαριώτη, Μαίρη Αραβίδου και Δημήτρης Τσαϊτουρίδης.
Κοστούμια: Χριστίνα Μόσχου, Ελένη Σκουλαριώτη και Ζαΐρα Λαζαρίδου.
Οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι, που είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση, συγκινήθηκαν και χειροκρότησαν θερμά τους μικρούς πρωταγωνιστές και καμάρωσαν τους άξιους συνεχιστές της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας του Πόντου.
Τα παιδιά αυτά, με τη θέληση και το πάθος τους, απέδειξαν ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ελπίζουμε ότι η Ποντιακή Διάλεκτος ,το διαμάντι του Ελληνικού πολιτισμού, έχει και παρόν και μέλλον.
Της παράστασης προηγήθηκε ένα μικρό απόσπασμα από έργα του οδοντιάτρου-λογοτέχνη Κώστα Διαμαντίδη, σε διακευή Δαμιανού Χαραλαμπίδη και με τίτλο ¨Γιατί να μαθάνω τα Ποντιακά¨. Με αυτό το μικρό σκέτς  αναδείχθηκε, με τρόπο θεατρικό,  η ανάγκη  κινητοποίησης όλων μας στην προσπάθεια διάσωσης της Ποντιακής Διαλέκτου. Εξαιρετική η ερμηνεία της Μαίρης Αραβίδου, στο ρόλο της Μάνας-Γιαγιάς, του Γιάννη Αθανασιάδη, στο ρόλο του Γιου-Πατέρα  και του μικρού Κώστα Λαζάρου στο ρόλο του Γιου-εγγονού.
Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Μακρίδης και ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ Κώστας Παπουτσίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: