Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ποτίστε το χωράφι σας... ηλεκτρονικά!

Μια χρήσιμη ηλεκτρονική εφαρμογή θα έχουν στα χέρια τους, σε περίπου ένα μήνα, οι αγρότες της Φλώρινας, η οποία θα αναλύει τα δεδομένα από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιοχής και θα τους ενημερώνει πότε θα πρέπει να ποτίσουν τα χωράφια τους.
Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο, ενώ οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν εξειδικευμένες οδηγίες μέσω ίντερνετ, πληκτρολογώντας απλώς το είδος της καλλιέργειάς τους (για παράδειγμα καλαμπόκι, βαμβάκι, αμπέλι κ.α.), το χρόνο φύτευσης και το πότε έκαναν την τελευταία άρδευση.
Το «έξυπνο σύστημα» θα μπορεί να ενημερώνει τους αγρότες για το πόσα χιλιοστά νερού υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο χωράφι, για πόσες μέρες επαρκούν και πότε πρέπει να γίνει το επόμενο πότισμα. Τα οφέλη που αναμένονται είναι αποδοτικότερες καλλιέργειες, εξοικονόμηση νερού και οικονομία πόρων.
Η καινοτομία του συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε ευρεία κλίμακα (δηλαδή για όλους τους αγρότες της Φλώρινας) καθώς, όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο γεωπόνος του τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Βασίλης Άμπας, κάτι αντίστοιχο έχει γίνει μέχρι τώρα σε περιοχή του αρδευτικού δικτύου Στρυμόνα για πέντε μόνο καλλιεργητές.
«Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύτιμες για τους αγρότες όχι μόνο για τα ποτίσματα αλλά και για τον προγραμματισμό μιας καλλιέργειας σε βάθος χρόνου. Έτσι μπορεί κανείς να υπολογίσει πότε πρέπει να σπείρει, να θερίσει, να λιπάνει το χωράφι του» τονίζει από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Δημήτρης Ηλιάδης, με αφορμή την αποψινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για την σχετική προγραμματική σύμβαση με το Διαβαλκανικό κέντρο Περιβάλλοντος. Ο ίδιος τονίζει ότι το όλο εγχείρημα δεν αποτελεί απλώς ένα παράδειγμα στήριξης στον αγρότη αλλά μια ουσιαστική δράση εκσυγχρονισμού της γεωργίας στην περιοχή.
Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Άμπα, είναι η μετεξέλιξη του συστήματος ώστε οι πληροφορίες του να είναι διαθέσιμες στα κινητά τηλέφωνα των αγροτών, με μια απλή εφαρμογή. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται καν η φυσική παρουσία του χρήση μπροστά σε κάποιον υπολογιστή καθώς θα μπορεί να λαμβάνει την καθημερινή ενημέρωση από οπουδήποτε και αν βρίσκεται.
Μετά τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, το σύστημα θα τεθεί τον Αύγουστο σε πιλοτική λειτουργία, η οποία θα διαρκέσει περίπου έναν χρόνο. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματά της και στη συνέχεια η εφαρμογή θα παραδοθεί στην Περιφέρεια τον Οκτώβριο του 2013.ΠΗΓΗ.e-istos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: