Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

Με την παρουσία των γηγενών κατοίκων όπως και των πολιτών που κατάγονται από το Δίον Πιερίας αλλά που διαμένουν όμως μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 το εικοστό πανηγυρικό ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού Δημοτών του Δίου Πιερίας.Το έθιμο αναβιώνει εδώ και δύο δεκαετίες με πρωτοβουλία του Εφημέριου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Δίου Πιερίας πατρός Δημητρίου Κουτσιμάνη και του τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και πραγματοποιείται μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος συνιερουργούντος του π. Δημητρίου Κουτσιμάνη.
Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ δίνει την ευκαιρία της διατήρησης της συνοχής και επικοινωνίας των διαμενόντων με όσους κατάγονται αλλά διαβιούν μακριά από την παρολύμπια ιστορική περιοχή, την πάλαι ποτέ Μαλαθριά. Διατηρώντας στοιχεία από τον παραδοσιακό του χαρακτήρα το έθιμο διανθίζεται με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και προσφορά τοπικών εδεσμάτων.
Ο πατέρας Δημήτριος Κουτσιμάνης τίμησε τον πρώην Νομάρχη Πιερίας Γεώργιο Παπαστεργίου για την προσφορά και υποστήριξη του στο έθιμο .
Στην ομιλία του για το ΑΝΤΑΜΩΜΑ ο π. Δημήτριος Κουτσιμάνης, είπε:
«Σημαντική και συμβολική τούτη η χρονιά για το ΑΝΤΑΜΩΜΑ μας που αναβιώσαμε εδώ και δύο δεκαετίες. Και αυτό γιατί φέτος εορτάζουμε τα εικοσάχρονα ενός εθίμου που κληροδοτήσαμε από τους προγόνους μας και όπως όλοι γνωρίζουμε αποσκοπεί στο να κρατήσει ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη και επικοινωνία όσων διαμένουμε εδώ στην πατρώα γη, με τους απανταχού αδελφούς μας που κατάγονται από τον τόπο μας.Σε μια γη και μια πατρίδα που μας αγκαλιάζει το ίδιο όλους και αποτελεί το καταφύγιο της ζωής μας, εδώ στα ριζά του Ολύμπου. Έτσι που τα λόγια του Εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου ότι «ο ιερός της πατρίδος έρως εμφωλεύει εις την καρδίαν και η καρδία δεν γηράσκει ποτέ» μας εκφράζουν όλους.
Στο φετινό ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού δημοτών του Δίου προσδώσαμε πανηγυρικό χαρακτήρα. Και αυτό γιατί συμπληρώσαμε είκοσι χρόνια από τη αναβίωση του εθίμου το οποίο στηρίξαμε, αναδείξαμε και καταξιώσαμε όλοι μαζί με το ίδιο σθένος και την ίδια διάθεση. Σας ευχαριστώ για μία ακόμα φορά που σταθήκατε δίπλα μου σε αυτή την Θεάρεστη πρωτοβουλία την οποία υλοποίησα και με τη διαρκή υποστήριξη των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού μας Ναού.
Το έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ, όπως είναι γνωστό λησμονήθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Όμως ένας διακαής πόθος με διακατείχε και με ωθούσε στο να το αναβιώσουμε, ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στους προγόνους μας. Θεωρώ ότι το καταφέραμε γιατί δύο δεκαετίες τώρα στο έθιμο ήταν παρόντες όλοι, ντόπιοι και αδελφοί μας που διαβιούν μακριά από την πατρογονική μας γη, την πάλαι ποτέ Μαλαθριά, την προγενέστερη του Δίου ονομασία.
Επιπρόσθετα το ΑΝΤΑΜΩΜΑ έδωσε την ευκαιρία στους νεώτερους να γνωρίσουν και να γίνουν κοινωνοί της ιστορικής μας ταυτότητας και φυσιογνωμίας.
Στην εικοσάχρονη διαδρομή του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ είχαμε πάντα αρωγό και συμπαραστάτη τον προκαθήμενο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Μας συνόδευαν οι πατρικές του ευχές. Με την ίδια αγάπη και ευλογία το έθιμο το αγκαλιάζει και ο σημερινός Μητροπολίτης μας κ.κ. Γεώργιος, ο οποίος παρά την επιθυμία του να είναι μαζί μας, λόγοι υποχρεώσεων τον βρίσκουν εκτός Πιερίας. Μας στέλνει την αγάπη του, την ευλογία και τις πατρικές του ευχές και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Όπως ασφαλώς γνωρίζετε το Δίον υπήρξε στο παρελθόν έδρα Επισκοπής. Παρουσίασε αξιοζήλευτο πνευματικό και Θρησκευτικό έργο με τη μοναδικότητα που διακρίνει την Ορθοδοξία.
Πεφωτισμένοι Ιεράρχες συνέβαλαν στη διατήρηση του φρονήματος των προγόνων μας και υποστήριξαν ενεργά τις προσπάθειες τους, ιδιαίτερα όταν η απειλή των κατακτητών και η φοβέρα σκίαζαν και καταπλάκωναν κάθε ελπίδα.
Εκεί και τότε πρωτοπόρα ο Δεσπότης και ο Παπάς αντέταξαν τη θεϊκή δύναμη του Ορθόδοξου Λόγου. Μόρφωσαν και διαπαιδαγώγησαν τα Ελληνόπουλα. Διαφύλαξαν τα εθιμικά μας. Στο έργο και στην προσφορά της Επισκοπής Δίου στην Εθνική μας υπόσταση και στον Ελληνισμό είναι αφιερωμένο το εικοστό πανηγυρικό ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού συνδημοτών μας. Είναι το χρέος μας. Και πιστεύω ότι το εκπληρώνουμε όπως αρμόζει.
Η προσφορά της τοπικής μας Εκκλησίας στο επίπεδο της μόρφωσης όπως και πριν από πολλά χρόνια, έτσι και σήμερα, συνεχίζει την στήριξη σε συντοπίτες μας που διακρίνονται στην εκπαίδευση και στην επιμόρφωση.
Όλοι γνωρίζετε ότι με την υποστήριξη της Εκκλησίας μας αναδείχθηκε σε μέγιστο Πανεπιστημιακό άνδρα ο αείμνηστος Βασίλειος Ζησιάδης.
Στα βήματά του συνεχίζει ο επίσης συμπολίτης μας Λάζαρος Κοντοκώστας τον οποίο συγχαίρουμε για δεύτερη φορά λόγω της αρίστευσης του στη Θεολογία μάλιστα σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Μαζί μας νοιώθει επίσης περήφανος ο Πανεπιστημιακός δάσκαλος του, ο προκοσμήτωρας της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Γκογκούλης ο οποίος με την αρτιότητα και πολυπραγμοσύνη των γνώσεων του, εμφύσησε τον Θεολογικό Λόγο στον αγαπητό μας Λάζαρο.
Τον αξιοσέβαστο καθηγητή μας, τον κ. Γκογκούλη, τον ευχαριστούμε που πάντα δίνει το παρόν στα ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ μας
Αδελφοί μου.
Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ με λίγα λόγια στο ιστορικό του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ.
Στο Ιερό χώρο που σήμερα συμπροσευχόμαστε, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, υπήρχε αρκετά χρόνια πριν Ιερό Μονύδριον υπαγόμενο στη δικαιοδοσία της Μοναστικής πολιτείας του Αγίου Διονυσίου του εν τω Ολύμπω του Θαυματουργού.
Αυτός λοιπόν ο χώρος αποτελούσε το σημείο συνάντησης και αναφοράς των προγόνων μας. Εδώ πέρα από την προσευχή και παράκληση προς την Οσιοπαρθενομάρτυρα και Αθληφόρο της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας Αγίας Παρασκευής, οι δικοί μας άνθρωποι είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να κρατήσουν ζωντανή τη συνοχή, την αλληλεγγύη, την επαφή και την επικοινωνία μεταξύ τους.
Αυτό είναι το περίγραμμα του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ το οποίο επιλέξαμε να αναβιώσουμε τη σημερινή μέρα, την Κυριακή της Κρίσεως, την Κυριακή της Απόκρεω, την τόσο σημαντική εορτή για την Χριστιανοσύνη. Εορτή με κατευθυντήρια αναφορά το έσχατο γεγονός της Θείας Οικονομίας που σηματοδοτεί την προσφορά και την ανιδιοτέλεια προς τον συνάνθρωπο.
«Επείνασα γαρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην και συνηγάγετέ με», τα Θεϊκά λόγια που αντικατοπτρίζουν και σκιαγραφούν το νόημα του εθίμου μας.
Με την είσοδο μας στη μεγάλη σαρακοστή της νηστείας ενθυμούμαι τα λόγια του Μεγάλου Βασιλείου «η νηστεία μας εξομοιώνει με τους Αγγέλους, μας κάνει συγκάτοικους με τους Αγίους, φρονηματίζει τη ζωή μας». Μια προτροπή που ταιριάζει με την κατήχηση και λειτουργική κάθε Χριστιανού.
Αγαπητοί μου.
Ο λαογράφος στην επισήμανση του για την ορθόδοξη λατρεία στα ήθη και έθιμα του Ελληνικού λαού, αναφέρει: «Γιορτές, τελετές και σύμβολα στην Ορθόδοξη Ελληνική λατρεία είναι ένα εξαίρετο σύνολο ζωντανών εκδηλώσεων που γίνονται από την ίδια την Εκκλησία για το Λαό ή από το Λαό για την Εκκλησία. Γεμίζουν τη ζωή του Έθνους και κρατούν σε απόσταση ή μη συμμετοχή οποιαδήποτε εισβολή από ξένα και δελεαστικά έθιμα. Και μόνη η διαφορά της αρχιτεκτονικής των βυζαντινών Εκκλησιών μας που σφραγίζουν σε όλη την Ελλάδα το εθνικό μας τοπίο, θα αρκούσε για να δηλώσει τον ξεχωριστό χώρο. Οι συμπαθητικοί κληρικοί των χωριών διατηρούν μιαν Εκκλησιαστική ορθόδοξη λαογραφία από τις πιο ακατάλυτες. Η Ορθόδοξη λατρεία διατηρεί θέλοντας και μη τα Ελληνικά παραδοσιακά έθιμα και μέσα στον οποιοδήποτε εξευρωπαϊσμό μας, οι γιορτές, οι τελετές και η κοινωνική τους επίδραση θα δείχνουν πάντα την εθνική φυσιογνωμία μας και θα φωνάζουν με ένα πανηγυρικό τρόπο, εδώ Ελλάδα». Λόγια ορθά του Λαογράφου που μας αγγίζουν, μας εκφράζουν και τα υιοθετούμαι.
Ολοκληρώνοντας για μια ακόμα φορά σας ευχαριστώ όλους.
Ευχαριστώ τους συντοπίτες μας μέλη της τοπικής κοινωνίας που αποτελείται από τα τρία στοιχεία του Ελλαδικού κορμού, τους Βλάχους, τους Σαρακατσαναίους και τους Πόντιους που αδελφωμένοι και μονιασμένοι συνεχίζουμε δημιουργικά όλοι μαζί την πορεία μας σε τούτο εδώ τον τόπο, πάντα εις Δόξαν Θεού.
Φέτος με την ευκαιρία του 20ου ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ αισθάνομαι τη χαρά και ικανοποίηση που επιλέξαμε να τιμήσουμε ένα δημόσιο πρόσωπο που ως Νομάρχης Πιερίας μας στήριξε ηθικά και υλικά. Τιμούμε τον πρώην Νομάρχη Πιερίας Γεώργιο Παπαστεργίου εκφράζοντας προς αυτόν τις θερμότερες ευχαριστίες μας.
Χρόνια πολλά. Καλή σαρακοστή και ευλογημένη.
Σας ευχαριστώ.»
  
"Στηρίξτε το xenofontas.gr με ένα like στη σελίδα μας στο Facebook"

Δεν υπάρχουν σχόλια: