Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Οι ηλιακές καταιγίδες «υπεύθυνες» για την τρέλα του φετινού καλοκαιριού!

Σε μια εποχή συνήθως "νεκρή" από ειδήσεις, τόσο που οι εφημερίδες αναγκάζονται να γεμίζουν τις σελίδες τους με εξωφρενικές ή ανάλαφρες ιστορίες ελλείψει σοβαρών θεμάτων, τα απότομα σκαμπανεβάσματα των διεθνών χρηματιστηρίων και οι χειρότερες ταραχές που έχουν σημειωθεί εδώ και δεκαετίες στη Βρετανία κατέρριψαν το μύθο περί "ειδησεογραφικής ανομβρίας" τον Αύγουστο.
Δημοσιογράφοι και αναλυτές υποδεικνύουν τους "υπεύθυνους" για την αναταραχή εν μέσω της θερινής ραστώνης: πολιτικοί, κουκουλοφόροι ταραξίες, ανίκανοι αστυνομικοί, απογοητευμένοι νέοι και άπληστοι τραπεζίτες. Θα μπορούσε όμως άραγε η "τρέλα" του φετινού καλοκαιριού να οφείλεται στο... άστρο που βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος;
Δεν υπάρχουν και πολλές αποδείξεις ότι μικρά πράσινα ανθρωπάκια ανακατεύονται στις γήινες υποθέσεις, όμως ο Ήλιος εκτοξεύει στο διάστημα φορτισμένα σωματίδια, ένα φαινόμενο που από τους επιστήμονες αποκαλείται εκτίναξη στεμματικού υλικού (CME). Τρεις μεγάλες τέτοιες εκτινάξεις υποχρέωσαν τους Αμερικανούς επιστήμονες να προειδοποιήσουν ότι οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση ενώ το βόρειο σέλας, που προκαλείται από διαταραχές στη γήινη ατμόσφαιρα, έχει γίνει ορατό σε περιοχές όπως η Αγγλία και το Κολοράντο, σύμφωνα με τη NASA.
"Το μαγνητικό πεδίο της Γης ακόμη δονείται από τη CME της 5ης Αυγούστου που προκάλεσε μια από τις ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες εδώ και πολλά χρόνια" ανέφερε η ιστοσελίδα SpaceWeather.
Ορισμένοι πανεπιστημιακοί ισχυρίζονται ότι τέτοιες γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορεί να επηρεάσουν τους ανθρώπους, να μεταβάλουν τη διάθεσή τους και να τους οδηγήσουν σε "αρνητική" συμπεριφορά αλλάζοντας τη βιοχημεία τους. Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια γεωμαγνητικών καταιγίδων αυξάνονται οι αυτοκτονίες και η εισαγωγή στα νοσοκομεία λόγω κατάθλιψης.
Μάλιστα, μια μελέτη που έκανε το 2003 η Κεντρική Τράπεζα της Ατλάντας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοιες "διαστημικές" καταιγίδες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το... Χρηματιστήριο επειδή οι χρηματιστές είναι πιθανότερο να κάνουν "απαισιόδοξες" επιλογές. "Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα γεωμαγνητικής δραστηριότητας έχουν αρνητική, στατιστικά και οικονομικά σημαντική, επίπτωση στις αποδόσεις των μετοχών την αμέσως επόμενη εβδομάδα", ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Θα μπορούσαν φυσικά τα σκαμπανεβάσματα των Χρηματιστηρίων αυτήν την εβδομάδα να είναι μια απλή σύμπτωση. Για σήμερα το "δελτίο διαστημικού καιρού" προβλέπει ηρεμία αλλά οι αναλυτές δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν: ο τρέχων ενδεκαετής ηλιακός κύκλος αναμένεται να κορυφωθεί το 2013 και ενδέχεται τους επόμενους μήνες να πλήξουν τη Γη και άλλες γεωμαγνητικές καταιγίδες.ΠΗΓΗ.onair24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: