Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Σταδιακή μεταβολή του καιρού με επικράτηση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών

Όταν η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας είναι μικρή, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο, είναι επόμενο να παρουσιάζονται διαφορές μεταξύ των διαφόρων μοντέλων της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού ή ασυνέπειες στα αποτελέσματα ενός και μόνο μοντέλου από τρέξιμο σε τρέξιμο.
Στις δύσκολες αυτές περιπτώσεις καλό είναι οι Μετεωρολόγοι να μην κάνουμε τους παντογνώστες και οι πολίτες να δείχνουν υπομονή και κατανόηση.Η πρόγνωση του καιρού δεν είναι ούτε προφητεία ούτε μαντεία, αλλά μια διαδικασία διαδοχικών προσεγγίσεων της εξέλιξης της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που έχει τις αδυναμίες της.
Σε ότι αφορά την πρόγνωση των επόμενων ημερών, τα βασικά σημεία της δεν έχουν αλλάξει από χθες. Το Σαββατοκύριακο τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι τοπικές βροχές, οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο. Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο χειμώνας θα μας δείξει τα δόντια του με την επικράτηση πολικών θερμοκρασιών ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα και τις χιονοπτώσεις βασικά στην ανατολική νησιωτική χώρα. Επισημαίνεται πάντως ότι τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στις ανατολικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας κυρίως από το βράδυ της Δευτέρας έως τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση του καιρού.
Το Σάββατο Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα ημιορεινά της βόρειας χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων της δυτικής Μακεδονίας. Έως το τέλος της ημέρας σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν σχεδόν σε όλη τη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 και στα υπόλοιπα Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -4 έως 8 βαθμούς, στα κεντρικά από -2 έως 13 βαθμούς και στα νότια από 0 έως 16 βαθμούς.
Την Κυριακή στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις. Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στο βόρειο Αιγαίο θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενή φαινόμενα (χιονοπτώσεις και στα νοτιότερα πεδινά χιονόνερο) στην ανατολική Στερεά-Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.
Τη Δευτέρα στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις στις ορεινά και ημιορεινά. Στις βορειότερες από τις παραπάνω περιοχές θα χιονίσει και στα πεδινά.Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα βορειοανατολικά και από το βράδυ στις ανατολικότερες περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς και πιθανώς στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου. Τη νύχτα προς την Τρίτη οι χιονοπτώσεις κατά τόπους θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα ιδιαίτερα στα κεντρικά και τα βόρεια.
Την Τρίτη αρχικά θα συνεχιστούν οι καιρικές συνθήκες της Δευτέρας, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σε όλες τις περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
ΠΗΓΗ.freemeteo.com-Δημήτρης Ζιακόπουλος Μαθηματικός-Μετεωρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: