Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Kαιρός:Ισχυροί Β-ΒΑ άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας.

Αρχίζει παρατεταμένη περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή μας θα γίνεται ουσιαστικά από βορρά προς νότο.
Αυτό σημαίνει ότι κυρίαρχοι άνεμοι θα είναι οι βόρειοι και ότι η θερμοκρασία όχι μόνο θα κατέβει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, αλλά ενδεχομένως στην ανατολική Ελλάδα να πέσει και κάτω από αυτά. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για την επιδείνωση που θα παρουσιάσει ο καιρός την Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα σε αρκετές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην ανατολική Ελλάδα.
Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της αξιόλογης μεταβολής του καιρού θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που τοπικά θα είναι έντονες, οι πολύ ισχυροί Β-ΒΑ άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στις προσήνεμες περιοχές. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.
Το Σάββατο (20/10) προβλέπεται ηλιοφάνεια σχεδόν παντού.Τοπικές νεφώσεις αναμένονται στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές και το βράδυ στη ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Την Κυριακή (21/10) στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη δυτική Μακεδονία προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη βορειοανατολική Ελλάδα.Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά.
Τη Δευτέρα (22/10) στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη δυτική Μακεδονία προβλέπονται λίγες νεφώσεις.Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.
Την Τρίτη (23/10) και την Τετάρτη (24/10) αρχικά θα συνεχιστούν οι καιρικές συνθήκες της Δευτέρας, αλλά βαθμιαία οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και την Τετάρτη θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Δημήτρης Ζιακόπουλος  Μαθηματικός-Μετεωρολόγος-freemeteo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: