Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

"ΠΥΘΙΟ-ΟΛΥΜΠΟΥ"



Tο Πύθιο Ολύμπου με φόντο το βουνό, την κορυφή του οποίου οι ντόπιοι ονομάζουν "Παππού". Αριστερά του χωριού το "Καστρί", ο λόφος στην κορυφή του οποίου σώζονται έργα οχυρώσεως. Η φωτογραφία είναι παρμένη από τον δημόσιο δρόμο, καθώς έρχεται κανείς από το χωριό Άγιος Δημήτριος.
Το Πύθιο βρίσκετε στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ολύμπου έχει αμφιθεατρική θέση και μέσο υψόμετρο τα 650 μέτρα.
Aπέχει 25 χλμ. Από την Ελασσόνα, 423 χλμ. Από την Αθήνα,και 118 χλμ. από την Θεσσαλονίκη.
Μέχρι το 1999 το Πύθιο αποτελούσε αυτόνομη Κοινότητα. Με την έναρξη ισχύος του Νόμου 2539/97,για τη συνένωση των μικρών κοινοτήτων , το Πύθιο βρέθηκε να αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ολύμπου, ο οποίος περιλαμβάνει πολλές πρώην κοινότητες και οικισμούς της περιοχής και έχει για έδρα του το δημοτικό διαμέρισμα Καλλιθέας.
Πήρε το όνομά του το 1928 με προεδρικό διάταγμα το οποίο αλλάζει την παλαιότερη ονομασία του χωριού από "Σέλλος" σε Πύθιο.
Η περιοχή είναι γνωστή από τα χρόνια του Ομήρου και ερείπια της αρχαίας εκείνης πόλης βρέθηκαν γύρω από το λόφο των Αγίων Αποστόλων.Το αρχαίο Πύθιο, μαζί με την Άζωρο και τη Δολίχη, αποτελούσαν, πριν από 6.000 χρόνια, την Περραιβική Τριπολίτιδα. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ναό του Ποσειδώνα (ο οποίος εκτός από Θεός της θάλασσας ήταν και θεός των ποταμών και των πόσιμων υδάτων), και ναό του Πυθίου Απόλλωνα, οι ιερείς - φύλακες του οποίου ονομαζόταν Σελλοί (από όπου προερχόταν και η ονομασία "Σέλλος" που είχε το χωριό ως το 1928).
Η ονομασία "Σέλλος" αναφέρετε για το συγκεκριμένο χωριό σε όλους τους χάρτες και στα έγγραφα που υπάρχουν από την τουρκοκρατία μέχρι και μετά την απελευθέρωση ,η οποία για το χωριό ήρθε την 8η Οκτωβρίου 1912, όταν ο Ελληνικός Στρατός έδιωξε τους Τούρκους και στρατοπέδευσε στην πλατεία .
Οι κάτοικοι , άνθρωποι φιλόξενοι και προοδευτικοί έχουν κάνει αναδασμό των κτημάτων τους από το 1963-64 και ασχολούνται με τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία . Η έκταση του χωριού μαζί με τους βοσκότοπους ανέρχεται περίπου στα 75.000 στρέμματα. Ο κάμπος του χωριού ( 18.000 στρέμματα περίπου ) είναι σε μεγάλο ποσοστό αρδεύσιμος από ιδιωτικές γεωτρήσεις αλλά και ορισμένα μικρά δημόσια φράγματα.
Καλλιεργούνται καλαμπόκια, τριφύλλια ,πατάτες ,οπωροκηπευτικά,φρούτα,σιτηρά, και παράγονται εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα αλλά και κρέατα.Η δημιουργία του μουσείου, ο αρχαιολογικός χώρος, τα βυζαντινά και μετα βυζαντινά μνημεία του χωριού, τα παλιά μονότοξα γεφύρια , οι νερόμυλοι, η ιδιωτική πρωτοβουλία των κατοίκων ( Αερολέσχη Ολύμπου, Ιππικός όμιλος Ολύμπου, παραδοσιακές ταβέρνες, παραδοσιακοί ξενώνες και άλλα)αλλά και ο πολιτιστικός σύλλογος συμβάλλουν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση του χωριού.ΧΑΡΤΗΣ: wikimapia.org


ΠΥΘΙΟ-ΠΛΑΤΕΙΑ

ΒΡΥΣΙΤΣΕΣ
                                                        

ΠΥΘΙΟ 1960 ΤΟΠΙΟ  ΑΠΟ ΔΡΑΓΑΣΟΥΛΑ

ΠΥΘΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑ 1960

.
ΠΥΘΙΟ ΒΡΥΣΗ ΠΑΔΗ

ΦΟΥΣΚΙΝΑ
ΠΗΓΕΣ.1.mpalaoyras.blogspot.com 2.pithioolympou.blogspot.com 3.el.wikipedia.org 4.Ifotiou. Original uploader was Ifotiou el.wikipedia.org 5.facebook.com 6.*Για τους Παππούδες μου*7.*Στην Μητέρα μου*

Δεν υπάρχουν σχόλια: