Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Το πρωί με τον... χάρακα, το βράδυ πρωθυπουργός

Πόσων ειδών προαγωγές υπάρχουν; Μάλλον τόσες όσες είναι και οι περιπτώσεις ανθρώπων που εκτελούν εργασίες κατώτερες των προσόντων τους.Κάποιες φορές, ωστόσο, η αναρρίχηση στα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας μπορεί να είναι αστραπιαία.
Ζωντανή απόδειξη αποτελεί ο Μοχάμεντ Ιμπραΐμ, που παραιτήθηκε από τη θέση διδάσκοντα σε σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αναλάβει χρέη πρωθυπουργού στη Σομαλία. Δίχως να παρεμβληθούν άλλες θέσεις εργασίας.Ο 64χρονος Σομαλός εργαζόταν τα δύο τελευταία χρόνια ως δάσκαλος για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο Newman Catholic College στο βόρειο Λονδίνο.
Ο διευθυντής του εκπαιδευτικού ιδρύματος Ρίτσαρντ Κόλκα αγνοούσε την πολιτική εμπειρία του Μοχάμεντ Ιμπραΐμ. Οπως και την εμπλοκή του στα πολιτικά ζητήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Μονάχα όταν έβαλε το όνομα του «υφιστάμενου» του στο Google κατάλαβε προς μεγάλη του έκπληξη ότι ο Σομαλός δάσκαλος ήταν μέρος της σομαλικής κυβέρνησης.
«Οταν πληροφορήθηκα ότι ο Μοχάμεντ δεν επιστρέφει στο σχολείο γιατί ανέλαβε μια σημαντική πολιτική θέση, έμεινα έκπληκτος και κοίταξα το ημερολόγιο να σιγουρευτώ ότι δεν ήταν πρωταπριλιά. Οταν αργότερα μου ανακοίνωσε ο ίδιος ότι αναλαμβάνει πρωθυπουργός και παράλληλα υπουργός Εξωτερικών, τον συγχάρηκα, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μπορούσα και πάλι να το πιστέψω» καταθέτει ο Ρίτσαρντ Κόλκα.
Στην παραίτησή του ο Μοχάμεντ Ιμπραΐμ εξηγούσε ότι «κλήθηκε από την πατρίδα του σε μια στιγμή που η Σομαλία αντιμετωπίζει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση», ενώ υπογράμμισε ότι «θα έχει για πάντα στην καρδιά του το Newman Catholic College και τους υπέροχους συναδέλφους». Δεσμεύτηκε δε ότι στην επόμενη επίσκεψή του στο Λονδίνο θα επισκεφτεί το σχολείο. Μονάχα που την επόμενη φορά που θα περάσει το κατώφλι του βρετανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, ο Μοχάμεντ Ιμπραΐμ θα είναι ηγέτης ενός κράτους. Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα κράτος που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία χρόνια, δίχως κυβέρνηση, δίχως νόμους, αλλά με ένοπλες συγκρούσεις, χρόνια ασιτία και ανομβρία.
 ΠΗΓΗ.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: