Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Φθινόπωρο

Οφείλει το όνομά του στη σύνθεση των δύο αρχαιοελληνικών λέξεων "φθίνω" (= λιγοστεύω) και "οπώρα" (=φρούτο) και σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού, εποχής πλούσιας σε φρούτα.Στο βόρειο ημισφαίριο το Φθινόπωρο αρχίζει κατά την φθινοπωρινή ισημερία, στις 21 Σεπτεμβρίου, και στο νότιο ημισφαίριο στις 21 Μαρτίου. Αντίστοιχα στο βόρειο ημισφαίριο τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου και στο νότιο στις 21 Ιουνίου.
Ωστόσο, για τη μετεωρολογία οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος στο βόρειο ημισφαίριο και Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος στο νότιο, αποτελούν συμβατικά την εποχή του Φθινοπώρου.
Εξαίρεση σε αυτού του είδους τη διαίρεση αποτελεί το Κελτικό ημερολόγιο που ακολουθεί τον Κελτικό ημερολογιακό κύκλο και θεωρεί ως μήνες του Φθινοπώρου τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.Γιατί αλλάζει το χρώμα των φύλλων.Στην εύκρατη ζώνη το Φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής. Τα φυλλοβόλα δέντρα χάνουν το φύλλωμά τους, τα χρώματα στη φύση είναι διαφορετικά και ξεκινούν οι πρώτες βροχές, που προετοιμάζουν το έδαφος, μεταφέροντας βαθύτερα τα άλατα, μεταλλικά στοιχεία και τις θρεπτικές ουσίες για την επερχόμενη σπορά.Τα φύλλα των φυλλοβόλων δέντρων, ενεργοποιώντας ένα δικό τους αμυντικό μηχανισμό, όταν ωριμάζουν μπορούν και διασπούν τις χρωστικές ουσίες που έχουν παράγει -ανάμεσά τους και την χλωροφύλλη και τις απορροφούν πίσω στο κοτσάνι για άλλες χρήσεις.Όταν το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης εξαφανίζεται, τότε αποκαλύπτονται τα υπόλοιπα χρώματα, αυτά που συνήθως αποκαλούνται "φθινοπωρινά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: