Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013

Ιχθυέλαιο και Μουρουνέλαιο στην καθημερινή μας ζωή

Δύο από τα πιο πλούσια συμπληρώματα σε λιπαρά οξέα καθώς και σε μια πλειάδα βιταμινών.
Το Μουρουνέλαιο και το Έλαιο Σολομού, πλούσιες πηγές και τα δύο σε λιπαρά οξέα τα οποία μπορούν να προσφέρουν το καθένα ξεχωριστά ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας.
Ποια όμως μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών μορφών ελαίου;
Πρώτα από όλα το καθένα από αυτά τα δύο έλαια προέρχεται από διαφορετικά ψάρια.

Το μουρουνέλαιο είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που παράγεται από το ήπαρ λευκών ψαριών όπως είναι η μουρούνα και ο γάδος και διαθέτει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Σε αντίθεση, τα ιχθυέλαια προέρχονται από το λίπος ψαριών όπως είναι ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια.
Το μουρουνέλαιο είναι ένα διατροφικό συμπλήρωμα το οποίο όπως όλα τα έλαια ψαριών έχει υψηλά επίπεδα από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), ενώ ταυτόχρονα είναι μεγάλη και η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Α και βιταμίνη D, η ανεπάρκεια της οποίας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας καθώς σχετίζεται με τον σχηματισμό κυττάρων και την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, ενώ είναι μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες για τον σχηματισμό των οστών.
Παράλληλα και τα ιχθυέλαιο περιέχουν ποσότητα από λιπαρά οξέα μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί κανείς να βρει στο μουρουνέλαιο.
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να ωφελήσουν σε διαφορές ιατρικές καταστάσεις, όπως είναι η μείωση της φλεγμονής με την καταστολή της δραστηριότητας ενός προ-φλεγμονώδους γονίδιου, που ονομάζεται NFkB, πράγμα που βοηθά στην προώθηση της καρδιακής υγείας.
Η κατανάλωση DHA και EPA, επίσης, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίματα, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και να προωθήσουν την υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.
Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι καταναλώνοντας περισσότερα από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο έλαιο σολομού μειώνει κανείς τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Ενώ, είναι σημαντικά για τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα καθώς τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τα συμπτώματα της και να βοηθήσουν στην καταστολή της φλεγμονής στις αρθρώσεις.
Τέλος άλλο ένα θετικό στοιχείο που μπορεί κανείς να βρει, είναι ότι η λήψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι σημαντική και για την βελτίωση της όρασης.
Βλέποντας όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί κανείς να έχει από ένα συμπλήρωμα διατροφής πλούσιο σε λιπαρά οξέα συνειδητοποιούμε ποσό σημαντική είναι η λήψη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: