Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ο βασιλικός τάφος της Βεργίνας ανήκει στον Φίλιππο Β’

Ο βασιλικός τάφος της Βεργίνας που ήρθε στο φως τα Χριστούγεννα του 1977 από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο, ανήκει στον Φίλιππο το Β’
Στην άποψη αυτή επιμένει η καθηγήτρια αρχαιολογίας Χρυσούλα Παλιαδέλη, η οποία απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι το κορυφαίο αρχαιολογικό εύρημα δεν σχετίζεται με τον Μακεδόνα βασιλιά, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Από το βήμα του 27ου αρχαιολογικού συνεδρίου, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, η καθηγήτρια παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με τον βασιλικό τάφο.

Έχοντας μελετήσει παλαιότερες έρευνες αλλά και επανεξετάζοντας τα ευρήματα, η αρχαιολόγος ανέφερε: «Για το νεκρό του θαλάμου τα νέα πορίσματα οδηγούν σε ακριβέστερο καθορισμό της ηλικίας του (41-49 ετών), και εντοπίζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις, χρόνιες παθήσεις και δείκτες δραστηριότητας που υποδεικνύουν μεσήλικο άνδρα με έντονη ιππευτική και πολεμική δραστηριότητα.
Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τις μορφολογικές αλλοιώσεις στα οστά του -που βεβαιώνουν πως ο νεκρός κάηκε αμέσως μετά το θάνατό του- αποδυναμώνουν τη θεωρία της ταύτισής του με τον Φίλιππο Γ’ Αρριδαίο και ενισχύουν, αντίθετα, την απόδοση του τάφου στον Φίλιππο Β’».
Ο τάφος του Φιλίππου του Β’ ανακαλύφθηκε το 1977 από τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο και την ομάδα του.
Η Στέλλα Δρούγου, καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ήταν μια από τις βασικές συνεργάτιδες του αείμνηστου καθηγητή.
Στο φως άλλοι πέντε βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας

Πέντε βασιλικοί τάφοι, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών. Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν από την διευθύντρια της ΙΖ” Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη.
Μολονότι οι τάφοι είναι συλημένοι, το μέγεθος και η μορφή των μνημείων οδηγούν τους επιστήμονες, στη σύνδεση με την οικογένεια των Μακεδόνων Βασιλέων, τους Τημενίδες.
Το σιδερένιο ξίφος που ξέφυγε από τους τυμβωρύχους, μαρτυρά ότι ο τάφος ανήκει σε έναν πολεμιστή, ίσως τον Βασιλιά Περδίκκα Β” (454-413 π.Χ), ο οποίος είχε δώσει σκληρούς αγώνες για να διατηρήσει το βασίλειο του ανεξάρτητο κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου.
Η κ. Κοτταρίδη, δεν αποκλείει, κάποιος από τους τάφους να φιλοξένησε τον ίδιο τον Κάσσανδρο ή έναν από τους γιους του, που σαν παιδιά της Θεσσαλονίκης ανήκαν κι αυτοί στην ένδοξη δυναστεία των Τημενίδων. Δυστυχώς, σχεδόν ολόκληρο το κυρίως κτίριο έχει καταστραφεί.
Δείτε απόσπασμα από της «Μηχανής του Χρόνου» για την ανασκαφή του Μανόλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα, μέσα από τη συγκλονιστική μαρτυρία της συνεργάτιδάς του, που ήταν παρούσα ΕΔΩ
ΠΗΓΗ.elnewsgr.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: