Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Tο τσάι που ρίχνει τη χοληστερίνη

Ένα φλιτζάνι τσάι Earl Grey την ημέρα μπορεί να μειώνει αποτελεσματικά την χοληστερόλη
και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το τσάι Earl Grey είναι μία ειδική ποικιλία μαύρου τσαγιού με χαρακτηριστική «καπνιστή» γεύση και άρωμα, που προέρχεται από την προσθήκη ελαίου από περγαμόντο.
Το περγαμόντο είναι ο καρπός του δέντρου περγαμοντιά.
Είναι ένα εσπεριδοειδές που καλλιεργείται κυρίως σε θερμά κλίματα, γιατί είναι ευαίσθητο στο κρύο.

Γνωστές περιοχές όπου καλλιεργούνται περγαμοντιές είναι η Καλαβρία στην Ιταλία, η Ακτή του Ελεφαντοστού και στην χώρα μας η Κορινθία, η Αργολίδα, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά και η Κρήτη.
Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Λειτουργικών Τροφίμων» (JFF), επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας, το περγαμόντο περιέχει μία ομάδα ενζύμων που λέγονται HMGF.
Σε πειράματα στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι τα ένζυμα αυτά εξουδετερώνουν τις πρωτεΐνες που προκαλούν αύξηση της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, ενώ ταυτοχρόνως αυξάνουν τις συγκεντρώσεις της καρδιοπροστατευτικής «καλής» (HDL) χοληστερόλης.
Επιπλέον, όταν σύγκριναν τις επιδράσεις των HMGF στη χοληστερόλη με εκείνες των στατινών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα HMGF ήταν εξίσου αποτελεσματικά με τις στατίνες.
«Τα εκχυλίσματα περγαμόντου, που κυρίως χρησιμοποιούνται στο τσάι Earl Grey, μειώνουν την ολική και την LDL χοληστερόλη, αλλά αυξάνουν εκείνα της HDL χοληστερόλης.
Γι’ αυτό τον λόγο η καθημερινή λήψη τους μπορεί να αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την υψηλή χοληστερόλη», ήταν το συμπέρασμά τους.
Τα εσπεριδοειδή αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι η μοναδική δίαιτα που τεκμηριωμένα αυξάνει το προσδόκιμο επιβιώσεως, μειώνοντας μεταξύ άλλων τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, που αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο.
ΠΗΓΗ.seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: