Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Συνηθίζεται με το τέλος του έτους θεσμικοί αλλά και άτυποι φορείς να αναδεικνύουν ως πρόσωπα της χρονιάς , άτομα που ξεχώρισαν τους απελθόντες δώδεκα μήνες.
 Άτομα που σημάδεψαν τη χρονιά σφραγίζοντας με πράξεις και ενέργειες αξιοζήλευτες και καθόλα αξιέπαινες, κινούμενοι με κριτήριο την προσφορά, τον αλτρουισμό, την υποστήριξη στον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο.
Ο θεσμός του προσώπου της χρονιάς αναδείχθηκε το έτος 1927, όταν ο εκδότης του time επιβράβευσε τον Αμερικανό αεροπόρο Τσαρλς Λίντμπεργκ για το κατόρθωμα του να διασχίσει τον Ατλαντικό με μονοθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο.
Έκτοτε πολλοί ακολούθησαν και θεσμοθέτησαν το βραβείο του προσώπου της χρονιάς.Χωρίς τη διάθεση να αδικηθεί κάποια ή κάποιος Πιεριέας και χωρίς τη σκέψη να υποκατασταθεί ανάλογη πρωτοβουλία που εκφράζεται και υλοποιείται από φορείς και θεσμούς της πολιτείας και συλλόγων, θεωρώ ότι η τιμή και αναγνώριση για το έτος 2014 ως του προσώπου της χρονιάς ανήκει στον πρόεδρο της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη.
Η πάνω από είκοσι πέντε χρόνια προσφορά του από τη θέση του προέδρου, που την τίμησε με περισσή αξιοσύνη, συνοδεύτηκε το έτος 2014 με δύο επιλογές που καταδεικνύουν το μεγαλείο του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη αλλά και επιβραβεύουν τον άνθρωπο της πολιτισμικής και όχι μόνο προσφοράς.
Η Επιτροπή Βιβλιοθήκης και Εσωτερικών Θεμάτων της Ελληνικής Βουλής και με την ομόθυμη έγκριση του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου αποδέχθηκε την προ καιρού πρόταση του κ. Κωνσταντινίδη να παρουσιάσει η χορωδία της Ε.Π.Μ.Κατερίνης το μουσικό-ιστορικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα με αφορμή το Πανελλήνιο εορτασμό για τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας. Εκδήλωση που επιβραβεύτηκε όπου παρουσιάσθηκε, στην Αθήνα και ιστορικές πόλεις της χώρας.
Επίσης η προ ημερών βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών της Ε.Π.Μ.Κατερίνης ήταν η κορύφωση και το επιστέγασμα της αναγνώρισης του τεράστιου πνευματικού έργου που υλοποιεί ο κορυφαίος πολιτισμικός φορέας της Πιερίας με την καθοδήγηση του κ. Κωνσταντινίδη. Της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης με τη χορωδία, το χορευτικό, τα παραδοσιακά ακούσματα, το φωτογραφικό τμήμα, τις εκθέσεις και τα συνέδρια. Της πολυπληθέστερης πολιτιστικής οικογένειας της Πιερίας που φέτος συνεόρτασε τα εξήντα χρόνια διαδρομής στα μονοπάτια της τέχνης και των γραμμάτων, με πληθώρα πολυάριθμων και πολυποίκιλων εκδηλώσεων.
Μπροστάρης και καθοδηγητής με πανάξιους όλους γύρω του, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης δικαιούται να χαρακτηρισθεί ως το πρόσωπο του 2014 στον κόσμο «τον μικρό…τον μέγα» του Πιερικού ορίζοντα, όπως ορθά επισημαίνει ο ποιητικός στοχαστής.
Συνταιριάζουν απόλυτα εδώ τα λόγια του Αθηναίου ρήτορα Ισοκράτη: «Τους ενάρετους δεν πρέπει μόνο να τους επαινείτε, αλλά και να τους μιμείσθε»
Εν κατακλείδι η σκέψη και πρόταση δεν επέχει την αναγκαιότητα μιας τελετής απονομών και τιμητικών διακρίσεων. Είναι μια κατάθεση ψυχής και καθήκον για να γνωρίσουμε κάποιους ιδεολόγους του ρομαντισμού που ίσως περνούν απαρατήρητοι, αλλά ποτέ κενοφανείς.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: