Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

Η κρίση έχει προκαλέσει επισιτιστική ανασφάλεια στα παιδιά της χώρας

Σοβαρότατες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στα παιδιά της χώρας μας, καθώς το 50% των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, το 42% δεν έχει φυσιολογικό βάρος, ενώ στο 14% των οικογενειών κανένας γονέας δεν έχει πηγή εισοδήματος.
Τα στατιστικά αυτά δεδομένα έχει συλλέξει και επεξεργαστεί το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο υλοποιεί το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής-ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές σε συνολικά 13 σχολεία με 1.115 μαθητές, και παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη 26 Μαΐου 2015 στις 12μμ, στο Κτήριο Κωστής Παλαμάς.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας.
Στο πλαίσιο του έργου προσφέρεται καθημερινά στους μαθητές ένα δωρεάν υγιεινό γεύμα, ενθαρρύνοντας παράλληλα υγιεινές διατροφικές συνήθειες των μαθητών και των οικογενειών τους μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και υλικό.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο έργο συμμετέχουν 13 δημοτικά σχολεία με 1.115 μαθητές σε ευπαθείς περιοχές της Ξάνθης, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης. Από τον Δεκέμβριο του 2014 έως σήμερα έχουν διατεθεί στα σχολεία αυτά περίπου 76.660 γεύματα.

«Η χρηματοδότηση που έχουν προσφέρει η Ισλανδία το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία μέσω του μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Προγράμματος Είμαστε όλοι Πολίτες αποτελεί προσφορά υψίστης σημασίας σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Μας δίνεται έτσι η δυνατότητα να προσφέρουμε εφέτος έμπρακτη υποστήριξη σε οικογένειες σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση», αναφέρει η κα Αθηνά Λινού, MD, MPH, PhD, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, ενώ προσθέτει: «Στόχος μας είναι το Πρόγραμμα να αποτελέσει έναυσμα για τη θέσπιση προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας σε όλα τα σχολεία πανελλαδικά σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού».

Από τις 25/5 έως τις 01/06 στέλνοντας SMS με τη λέξη ΔΙΑΤΡΟΦΗ ή DIATROFI στο 19454 μπορεί ο καθένας μας να ενισχύσει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ (1,23€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), εξασφαλίζοντας δωρεάν γεύματα για περισσότερα παιδιά. Η υπηρεσία υλοποιείται με την υποστήριξη των εταιριών κινητής τηλεφωνίας COSMOTE, VODAFONE, WIND.

Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ δημιουργήθηκε το 2012 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που είναι ο μέγας δωρητής του Προγράμματος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis. Το Πρόγραμμα υλοποιείται για τέταρτη συνεχή σχολική χρονιά, με τη συνδρομή και άλλων δωρητών, σε δημόσια σχολεία που βρίσκονται σε ευπαθείς περιοχές της χώρας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από το 2012 έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 10 εκατομμύρια γεύματα, σε 440 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 συμμετείχαν στο Πρόγραμμα 406 σχολεία με 61.870 συνολικά μαθητές, ενώ το τρέχον σχολικό έτος (2014-2015), λόγω περιορισμένων πόρων, συμμετέχουν 209 σχολεία με 23.900 περίπου μαθητές. Ωστόσο, περισσότερα από 900 ακόμη σχολεία έχουν ζητήσει και έχουν την αντικειμενική ανάγκη να ενταχθούν στο Πρόγραμμα, αλλά λόγω έλλειψης πόρων η ένταξή τους εκκρεμεί.
onlinehealth.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: