Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Μία επίσκεψη στα Μετέωρα

Ψηλά στους βράχους από ψαμμίτη, τα ελληνικά ορθόδοξα μοναστήρια των Μετεώρων κοιτάζουν πέρα ​​από τις κοιλάδες της Θεσσαλίας από το δέκατο τέταρτο αιώνα, αλλά η θρησκευτική τους ιστορία είναι πολύ παλαιότερη.
Ποιος σκέφτεται το όνομα «Μετέωρα», χωρίς να φαντάζεται μια σύνδεση με τους ουρανούς; Πράγματι, το όνομα αυτού του ιστορικού χώρου στην ελληνική επαρχία της Θεσσαλίας σημαίνει «αιωρούνται στον αέρα», μια εύστοχη περιγραφή που δόθηκε λόγω της τοποθεσίας.

Προ αμνημονεύτων χρόνων, ασκητές και ερημίτες εγκαταστάθηκαν στο άγριο και απροσπέλαστο αυτό τοπίο, το οποίο αποτέλεσε ένα πρόσφορο χώρο. Λατρεύτηκε ως ένα ιδανικό μέρος για προσευχή και περισυλλογή. Συγκεκριμένα, η μοναστική ζωή στα Μετέωρα σημείωσε ύφεση στα χρόνια της παρακμής και της πτώσης της βυζαντινής αυτοκρατορίας και της συνακόλουθης οθωμανικής κατάκτησης της Θεσσαλίας περίπου το 1393.

Από τα τριάντα μοναστήρια που υπήρξαν, σήμερα λειτουργούν μόνον τα επτά, τα οποία, από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Οι σχεδόν απρόσιτες στήλες ψαμμίτη των Μετεώρων είναι πλέον μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε την επίσκεψή σας στα μοναστήρια είναι η Καλαμπάκα και το Καστράκι, οι κύριες πόλεις των Μετεώρων.

Η απομονωμένη Μονή του Αγίου Στεφάνου, ένα από τα πιο προσιτά μέρη, διαθέτει φωτεινές τοιχογραφίες, που χρονολογούνται από τα μέσα του δέκατου έκτου αιώνα. Ίσως την πιο δύσκολη πρόσβαση να την συναντήσετε στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος, αλλά οι επισκέπτες που θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την ανάβαση με τα σκαλοπάτια θα ανταμειφθούν με την καταπληκτική πανοραμική θέα.

Το μεγαλύτερο μοναστήρι, η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είναι επίσης ένα από τα πιο όμορφα στην Ελλάδα.

Τέλος, δεν είναι μακριά η Μονή Βαρλαάμ. Κατασκευάστηκε το 1541, είναι ένα καταφύγιο της σιωπής, όπου οι προσκυνητές που φέρουν κεριά καταφέρνουν να θαυμάσουν το υπέροχο βυζαντινό παρεκκλήσι ή παρεκκλήσιο των Τριών Ιεραρχών. Η θέα από τη Μονή Βαρλαάμ θα σας μείνει αξέχαστη.
 post4life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: