Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΝΟΗΣΙΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ: Κοσμικές Ακτίνες

Κοσμικές Ακτίνες και Αστροσωματιδιακή Φυσική


Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Η θεματολογία των εκδηλώσεων αυτών αφορά στους ανθρώπους που άνοιξαν νέους δρόμους στις επιστήμες, στη ζωή τους και στις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους, σε ζητήματα φιλοσοφίας, δεοντολογίας, ηθικής, διδακτικής και γνωσιολογίας των επιστημών, καθώς και σε πρόσωπα της επιστήμης, που δραστηριοποιούνται στον παρόντα χρόνο, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στη διάδοσή της.

Η επόμενη εκδήλωση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011, στις 11.00 το πρωί, με θέμα «Κοσμικές Ακτίνες και Αστροσωματιδιακή Φυσική» και ομιλητή τον Αναστάσιο Λιόλιο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ.

Οι κοσμικές ακτίνες που κατακλύζουν τη γη, είναι σωματίδια πολύ υψηλής ενέργειας που έρχονται με ενέργειες τεράστιες από όλες τις διευθύνσεις του διαστήματος. Την ενέργειά τους αποκτούν κυρίως στα κατάλοιπα των σουπερνόβα του Γαλαξία μας, τα οποία λειτουργούν ως μεγάλοι κοσμικοί επιταχυντές.
Η γνώση του πεδίου ακτινοβολίας που δημιουργείται από τα κοσμικά σωματίδια στο γήινο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντική σε κάποιες από τις πιο σύγχρονες δραστηριότητές του ανθρώπου, όπως οι αεροπορικές πτήσεις και τα διαστημικά ταξίδια.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κοσμικής ακτινοβολίας και η μεγάλη σημασία της μελέτης της για τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων, την αστροφυσική και την κοσμολογία, αλλά και για το γήινο περιβάλλον, την καθιστούν ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα επιστημονικής έρευνας της Αστροσωματιδιακής Φυσικής.
Για την ανίχνευση των κοσμικών σωματιδίων χρησιμοποιείται μια ποικιλία νέων τεχνικών και διατάξεων, στις οποίες το πρώτο τμήμα αποτελεί η ίδια η ατμόσφαιρα.

Είσοδος Ελεύθερη.
Ο καφές είναι προσφορά του «Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος».


Διοργάνωση
Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ
6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης
τηλέφωνο: 2310 483000                                                                                          e-mail: info@noesis.gr 
www.noesis.edu.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: