Τρίτη 12 Απριλίου 2011

H Google τιμά τον Γιούρι Γκαγκάριν

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την ιστορική πτήση του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο Διάστημα.
Στις 12 Απρίλη του 1961, ο άνθρωπος ξέφευγε για πρώτη φορά από την έλξη του πλανήτη του και μετά τους «Σπούτνικ», έβγαινε τώρα ο ίδιος στο Διάστημα. Μέσα στο διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1», ο υποσμηναγός της πολεμικής αεροπορίας της ΕΣΣΔ, Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν έκανε μια περιστροφή γύρω από τη Γη σε ύψος 302 χιλιομέτρων, ταξιδεύοντας για 108 λεπτά με ταχύτητα περίπου 30.000 χιλιομέτρων την ώρα.
Η ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα είχε στιγματισθεί από μία πλειάδα από τεχνικά προβλήματα και το διαστημόπλοιό του Βοστόκ, δεν είχε τεθεί σε καλή τροχιά, αποκάλυψε ένας ειδικός του ρωσικού διαστημικού τομέα.«Κατά τη διάρκεια της πτήσης του Γκαγκάριν, διαπιστώθηκαν 11 κρίσιμες περιστάσεις, ή ανωμαλίες, με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας», τόνισε ο Μπαρίς Τσέρτοκ, πρώην βοηθός του Σεργκέι Καρόλιεφ, που θεωρείται ο πατέρας του ρωσικού διαστημικού προγράμματος.
Ο Γιούρι Γκαγκάριν πέθανε στις 27 Μαρτίου 1968, λίγες μέρες πριν τα εφτάχρονα της ιστορικής του πτήσης. Σκοτώθηκε μαζί με τον εκπαιδευτή του ενώ πετούσε με ένα MiG-15 κοντά στο Κιρζάτς. Ήταν 34 χρονών. Τα αίτια για το δυστύχημα ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκαν, αν και αποκλείστηκε η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Διάφορες εκδοχές αναφέρουν την κακοκαιρία, την πρόκληση αναταράξεων από τις μηχανές ενός μαχητικού Su-11 ή την αποσυμπίεση του κόκπιτ. Το τότε Σοβιετικό καθεστώς είχε αναφέρει ότι ο Γκαγκάριν έμεινε μέσα στο αεροπλάνο ως το τέλος προκειμένου να μην πέσει πάνω σε ένα σχολείο.
Ο Γιούρι Γκαγκάριν είναι θαμμένος στο Κρεμλίνο. Η γενέτειρά του μετονομάστηκε σε Γκαγκάριν προς τιμήν του, ενώ πολλά αγάλματά του στήθηκαν στην πατρίδα του και αλλού. Τον αποκάλεσαν Κολόμβο του Διαστήματος, Σύγχρονο Ίκαρο. Κέρδισε το θαυμασμό εκατομμυρίων ανθρώπων και ενέπνευσε χιλιάδες άλλους να συνεχίσουν στο δρόμο που άνοιξε στις 12 Απριλίου 1961.

Δεν υπάρχουν σχόλια: