Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Φόρο στα λίπη επέβαλε η Δανία

Η Δανία είναι από χθές η πρώτη χώρα που επιβάλλει φόρο στα λίπη, μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία οι καταναλωτές για να εξοικονομήσουν χρήματα έκαναν προμήθειες βουτύρου, πίτσας, κρέατος και γάλακτος.Συγκεκριμένα, ο νέος φόρος, που θεωρείται ως μέτρο για την καταπολέμηση της κατανάλωσης λίπους, προβλέπει την επιβολή φόρου 16 κορωνών (2,15 ευρώ) ανά χιλιόγραμμο για τα κορεσμένα λίπη. Αυτό θα ισχύει για όλα τα προϊόντα που περιέχουν κορεσμένα λίπη, συμπεριλαμβανομένων των προ-μαγειρευμένων φαγητών.
Εκπρόσωπος της Δανέζικης Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Αμφιβάλλω αν αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία, είναι απλά ένας συμπληρωματικός φόρος» και πρόσθεσε: «Απ' όσο γνωρίζουμε, η Δανία είναι η πρώτη χώρα που επιβάλλει φόρο στο λίπος».
Την τελευταία εβδομάδα πολλοί καταναλωτές «άδειασαν» κυριολεκτικά τα σουπερμάρκετ πριν από την εφαρμογή του νόμου. Ένας υπεύθυνος ενός ανεξάρτητου σουπερμάρκετ στην Κοπεγχάγη, ο Κρίστιαν Γιένσεν δήλωσε: «Η εβδομάδα ήταν αρκετά χαοτική, με πολλά κενά ράφια. Οι άνθρωποι έχουν γεμίσει τους καταψύκτες τους».Σωστό για την υγεία, αλλά μη βάζουμε ιδέες..!

Δεν υπάρχουν σχόλια: