Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Έκανε τη διαφθορά… αξιοθέατο!

Στην πανέμορφη Πράγα, εδώ και δύο μήνες, το ταξιδιωτικό πρακτορείο του Πέτερ Σούρεκ προτείνει ένα βιωματικό πρόγραμμα επισκέψεων σε σημεία ταυτισμένα με τη διαφθορά στη χώρα.
Εργα με μηδενική χρησιμότητα, κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν ως έδρες από δεκάδες «εταιρείες-φάντασμα» και οικίες αμφιλεγόμενων προσώπων που πλούτισαν ξαφνικά.
Εύλογοι, βέβαια, είναι οι συνειρμοί με τη δική μας πραγματικότητα. Το αναπάντεχο όμως είναι ότι ο 38χρονος εμπνευστής της ιδέας και δημιουργός του πρακτορείου έχει σπουδάσει ελληνικά…
Το ενδιαφέρον για το πρωτότυπο τουρ είναι μεγάλο.Πούλμαν γεμάτα περίεργους τουρίστες ήδη «οργώνουν» την πρωτεύουσα της Τσεχίας, ενώ στις εφημερίδες φιλοξενήθηκαν εκτενή άρθρα.
«Ολοι αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα τουρισμού στη διαφθορά.
Στην αρχή πολλοί πίστεψαν ότι επρόκειτο για αστείο, ένα επικοινωνιακό τρικ. Δεν πίστευαν ότι θα πραγματοποιήσουμε το σχέδιό μας, είχαν την εντύπωση ότι θα μείνουμε στα λόγια», εξηγεί ο κ. Σούρεκ  ενώ δεν κρύβει ότι απολαμβάνει την ευκαιρία να φρεσκάρει τα ελληνικά του.
«Η Τσεχική Δημοκρατία έχει… πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες στον τομέα αυτό», γράφει στην ιστοσελίδα της η Corrupt Τour. Η ξενάγηση ακολουθεί τη συνταγή των αντίστοιχων χολιγουντιανών τουρ στα σπίτια διάσημων ηθοποιών.
Στην Πράγα όμως το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε πολυτελείς επαύλεις, οικίες μεσαζόντων και ύποπτων σκοτεινών δράσεων. Περνά από μια κατοικία που χρησιμοποιήθηκε ως έδρα 589 διαφορετικών επιχειρήσεων και σε ένα πανεπιστήμιο που προσφέρει πτυχία με έναν χρόνο σπουδών.
Μια άλλη βόλτα ακολουθεί τα «νοσοκομεία στα όρια της νομιμότητας» με καταγγελίες για διαγωνισμούς προμηθειών, ένα τελεφερίκ «εξωφρενικού κόστους και μηδενικής χρησιμότητας» κ.λ.π.
Το Corrupt Tour ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, έδωσε το «παρών» στη μεγάλη έκθεση τουρισμού της Πράγας και οι δουλειές άνοιξαν…
Εκδρομές με πούλμαν των 30 ατόμων, ξεναγήσεις με χιούμορ που ελκύει τόσο κατοίκους της Πράγας όσο και ξένους επισκέπτες. Την περασμένη εβδομάδα ακολούθησαν το πρόγραμμα… διαφθοράς Ιταλοί δημοσιογράφοι αλλά και δύο γκρουπ Γερμανών τουριστών, καθώς και φοιτητές ενός αμερικανικού πανεπιστημίου.
Στην Τσεχία υπάρχουν αρκετά θέματα διαφθοράς, αλλά δεν προχωρεί τίποτα αν και τα ΜΜΕ αναφέρονται σε αυτά επισημαίνει ο κ. Σούρεκ.Είχα τη σκέψη ότι πρέπει να γίνει αυτό που έκαναν οι παλαιοί περιηγητές π.χ. που έρχονταν στην Ελλάδα πριν από 150 χρόνια. Ηξεραν για την Ελλάδα, είχαν διαβάσει, αλλά πήγαιναν διότι ήθελαν να τη δούν με τα μάτια τους και να τη γνωρίσουν από κοντά. Το ίδιο ισχύει σήμερα με τη διαφθορά. Οι άνθρωποι γνωρίζουν, διαβάζουν, αλλά τώρα μπορούν να τη ''δουν... με τα μάτια τους.
Στην ξενάγηση αναλύουμε το πώς δουλεύουν οι επιχειρήσεις για το μαύρο χρήμα, καθώς και για εκείνους που φτιάχνουν μεγάλα σπίτια χωρίς να ξέρει κανείς πώς βρίσκουν τα χρήματα. Ειναι διαφορετικό να σκέπτεσαι απλώς και άλλο πράγμα να το βλέπεις και να σου το εξηγούν. Μέσα σε 5' καταλαβαίνεις πολλά», συμπληρώνει ο Πέτερ Σούρεκ.
ΠΗΓΗ.troktiko.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: