Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Σταδιακή μεταβολή του καιρού με καταιγίδες βοριάδες έως 8 μποφόρ και χαμηλές θερμοκρασίες

Οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες στις ανατολικές και νότιες περιοχές, οι πολύ ισχυροί βοριάδες στην περιοχή του Αιγαίου και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το νέο εικοσιτετράωρο (Μ. Τρίτη).
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από τη Μ. Τετάρτη θα αρχίσει για τη χώρα περίοδος αρκετών ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων κυρίαρχοι στην περιοχή μας θα είναι και πάλι οι νοτιάδες.Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον ως τη Δευτέρα του Πάσχα θα επικρατήσουν στη χώρα σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και θα δημιουργηθούν αρκετά ευνοϊκές συνθήκες για τη μεταφορά σκόνης από τη βόρεια Αφρική προς την περιοχή μας.
Παράλληλα δεν θα λείψουν οι βροχές οι οποίες θα είναι πιο σημαντικές το Μ. Σάββατο.
Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.
Τη Μ. Τετάρτη (11/4) προβλέπεται γενικά βελτιωμένος καιρός με λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα θα αυξηθούν και το βράδυ θα βρέξει στα βορειοδυτικά. Τη νύχτα δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές και στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και αργότερα Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και στις δυτικότερες περιοχές του Αιγαίου θα στραφούν σε Ν-ΝΔ έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.
Τη Μ. Πέμπτη (12/4) προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στη Θεσσαλία και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα νότια.
Τη Μ. Παρασκευή (13/4) προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές από το μεσημέρι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Το Μ. Σάββατο (14/4) προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 5 με 6 και κατά τόπους στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.
Την Κυριακή του Πάσχα (15/4) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και οι νοτιάδες που τοπικά στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, θα υπάρχουν αρκετές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά και πιθανώς στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο.
ΠΗΓΗ.freemeteo.com.Δημήτρης Ζιακόπουλος Μαθηματικός-Μετεωρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: