Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Κακοκαιρία το επόμενο τριήμερο σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Ανατρέχοντας στη μετεωρολογική ιστορία του τόπου μας, βρίσκει κανείς πολλές περιπτώσεις ισχυρών βροχών και καταιγίδων που τον Οκτώβριο και γενικότερα το φθινόπωρο προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στη χώρα με αποτέλεσμα μεγάλες υλικές καταστροφές και αρκετές φορές ανθρώπινα θύματα.Επειδή η επικείμενη κακοκαιρία θα είναι έντονη και θα έχει σχετικά μεγάλη διάρκεια, καλό είναι τουλάχιστον το επόμενο τριήμερο να είμαστε όλοι προσεκτικοί με τον καιρό σε στεριά και θάλασσα. Αναφορικά με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι οι πλην της δυτικής Ελλάδας περιοχές θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία σταδιακά από το βράδυ του Σαββάτου.Αν και σε όλες τις περιοχές οι βροχές και οι καταιγίδες είναι πιθανό κατά τόπους να είναι ισχυρές, το περισσότερο νερό θα πέσει στα δυτικά, τα νότια, το Αιγαίο και στη βόρεια Ελλάδα ανατολικότερα της Θεσσαλονίκης.Να επισημάνουμε ακόμα ότι το χαμηλό που θα κινηθεί προς την περιοχή μας δεν βιάζεται να μας αποχωριστεί και έτσι αξιόλογες βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και την Τρίτη. Αναλυτικά:
Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα και ενδεχομένως στη δυτική Κρήτη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία τα φαινόμενα αυτά θα επηρεάσουν τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και τις Κυκλάδες και από τις βραδινές κυρίως ώρες σταδιακά τις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στο Ιόνιο 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι τη νύχτα στα βόρεια-βορειοδυτικά σε βορείους έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία.
Την Κυριακή προβλέπεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα βουνά της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια-βορειοδυτικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές.
Τη Δευτέρα η κακοκαιρία θα συνεχιστεί σχεδόν σε όλη τη χώρα με εξαίρεση ίσως τη βορειοδυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.
Την Τρίτη οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν σταδιακά στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και την Τετάρτη θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν Β-ΒΑ έως 6 και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο την Τετάρτη κυρίως στα δυτικά.ΠΗΓΗ.freemeteo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: