Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Περιορίζονται σταδιακά οι καταιγίδες. Βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας

Τελειώνει σιγά-σιγά ο Μάιος με την αστάθεια της εποχής να περιορίζεται σημαντικά και τη θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές να επανέρχεται σταδιακά στα κανονικά επίπεδα.
Εμμονή φαίνεται να παρουσιάζουν οι Δ-ΝΔ άνεμοι με ένταση όμως το πολύ 6 μποφόρ και αυτά μόνο στις νότιες-νοτιοδυτικές περιοχές.
Σε ότι αφορά τον Ιούνιο, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι πρώτες εμφανίσεις των μελτεμιών (πρόδρομοι Ετησίες) είναι τα «σίγουρα» στοιχεία του καιρού. Αυτή που δεν γνωρίζουμε είναι η συχνότητα εμφάνισης των απογευματινών καταιγίδων η οποία στατιστικά στη βόρεια Ελλάδα είναι συγκρίσιμη με εκείνη του Μαΐου.
Πάντως, το πρώτο πενθήμερο του μήνα η αστάθεια που οδηγεί στην εκδήλωση των απογευματινών καταιγίδων φαίνεται περιορισμένη.
Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.
Την Τετάρτη (30/5) στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους κυρίως το απόγευμα.Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά το απόγευμα κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και θα σημειωθούν παροδικοί όμβροι κυρίως στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά.Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και τη Θάλασσα Κυθήρων 6 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Την Πέμπτη (31/5) 
και την Παρασκευή (1/6) ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένοι όμβροι κυρίως στα ορεινά.Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο
Το Σάββατο (2/6) στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και είναι πιθανό νε βρέξει στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 3 με 5 και πιθανώς στα πελάγη 6 μποφόρ.Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Την Κυριακή (3/6) γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
ΠΗΓΗ.freemeteo.com  Δημήτρης Ζιακόπουλος Μαθηματικός-Μετεωρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: