Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Για πόσο ο τουρισμός κρατάει τη χώρα ζωντανή;

Ο τουρισμός αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία, συνεισφέροντας με 17% στο ΑΕΠ, ενώ απασχολεί έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Το είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και το επιβεβαίωσαν τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 964 εκατ. ευρώ, κατά 69 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου του Σεπτεμβρίου του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Το πλεόνασμα οφείλεται στη βελτίωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες – η οποία αντιστάθμισε τις αρνητικές εξελίξεις στα υπόλοιπα ισοζύγια.

O πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης σε δηλώσεις του στο Reuters προέβλεψε 18 εκατ. αφίξεις τουριστών το 2014 που θα εκτινάξουν τα έσοδα στα 13 δισ. ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 13%. Ήδη σημειώνεται αύξηση 10% στις προκρατήσεις που γίνονται από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ άλογη άνοδος αναμένεται και από τη γερμανική αγορά.
Η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ήταν η σημαντικότερη θετική εξέλιξη του Σεπτεμβρίου, λόγω της ανόδου των τουριστικών εισπράξεων κατά 17,3%, αντανακλώντας αυξημένες αφίξεις κατά 17,5% (Επισημαίνεται ότι, οι ταξιδιωτικές δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο 2013 δεν περιλαμβάνουν τα στοιχεία της κρουαζιέρας, τα οποία δεν καταγράφονται στην Έρευνα Συνόρων και δεν είναι ακόμη διαθέσιμα).
Στο 9μηνο Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 2,6 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,8 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,8 δισεκ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,1 δισεκ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,3 δισεκ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.
ΠΗΓΗ. rizopoulospost.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγριεύουν τα πράγματα: 93.000 λογαριασμούς κατέσχεσε η εφορία και βγάζει στο σφυρί 56 σπίτια στην ημέρα, 2.000 συλλήψεις

Τα χρέη στο δημόσιο φέρνουν συλλήψεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.
Από τις αρχές τους χρόνου χιλιάδες είναι οι οφειλέτες, ακόμη και μικρών ποσών, που είδαν το λογαριασμό τους στην τράπεζα και δεν πίστευαν στα μάτια τους, ενώ και οι πλειστηριασμοί ακινήτων πολλαπλασιάστηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ημερησία από την αρχή του χρόνου ως το τέλος του Οκτωβρίου η εφορία άνοιξε και πήρε χρήματα από 93.330 λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου,
ενώ στο «σφυρί» έβγαζε 56 σπίτια την ημέρα!

Μόνο τον Οκτώβριο οι φορολογικές αρχές έβγαλαν σε πλειστηριασμό 1.553 κατοικίες και οικόπεδα και 14.197 ακίνητα συνολικά στο δεκάμηνο του έτους. Σε σχέση με το περσινό δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013 οι πλειστηριασμοί ακινήτων σημειώνουν αύξηση κατά 26,3%
αφού πέρυσι η εφορία έβγαλε σε δημοπρασία 11.240 ακίνητα συνολικά.

«Έκρηξη» σημειώνουν και οι κατασχέσεις σε χέρια τρίτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του 2013 αυτές διπλασιάστηκαν φθάνοντας τις 11.883 τον Οκτώβριο από 5.592 τον Ιανουάριο.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 οι φορολογικές αρχές άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος 22.613 οφειλετών του δημοσίου οι οποίοι μαζί με αυτούς για τους οποίους ασκήθηκαν κατασχέσεις φθάνουν τους 156.758. Τα ποσά από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που μπήκαν στα ταμεία έφθασαν το 1,5 δισ. ευρώ.