Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιοι και πως θα αποζημιωθούν για το ρωσικό εμπάργκο

Με τις διαδικασίες που αποζημιώθηκαν οι Ευρωπαίοι και συνεπώς οι Έλληνες αγρότες για τη ζημιά που υπέστησαν πριν μερικά χρόνια από το σκάνδαλο με το βακτήριο e-coli,
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί - με τη δημοσίευση του σχετικού κανονισμού - και τις αποζημιώσεις που θα κατανείμει σε όσους αγρότες πλήττονται αυτήν την περίοδο από τις συνέπειες που επιφέρει στο εισόδημά τους το ρωσικό εμπάργκο.

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS, μόλις το περασμένο Σάββατο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ο σχετικός κανονισμός δήλωσε ότι «η Επιτροπή επισήμως στο κείμενο του κανονισμού προσδιορίζει τα σχετικά μέτρα έκτακτης ανάγκης στον τομέα των οπωροκηπευτικών με τη διάθεση 125 εκατομμύριων ευρώ για φρέσκα φρούτα και λαχανικά (τα ανακοίνωσε στις 18/08/14) και την τροποποίηση του κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 913/2014 (μέτρα έκτακτης ανάγκης στήριξης για τα ροδάκινα και νεκταρίνια).
Καθιερώνονται ως μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση μιας αναμενόμενης υπερπροσφοράς των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην αγορά της Ε.Ε. μετά το εμπάργκο της Ρωσίας.
• Τα μέτρα προβλέπουν: αποσύρσεις (για δωρεάν διανομή ή για άλλους προορισμούς, π.χ. λίπανση) και πράσινη συγκομιδή ή μη συγκομιδή (από τις 18 Αυγούστου έως τις 30 Νοεμβρίου).
• Αφορά τα προϊόντα: ντομάτες, καρότα, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, μπρόκολα, αγγούρια, αγγουράκια, μανιτάρια, δαμάσκηνα, κόκκινα φρούτα (raspberries, blackberries, mulberriesand, cranberries, bilberriesandotherfruits κ.λπ. - όχι οι φράουλες), νωπά επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια, μήλα και αχλάδια.
• Η Ε.Ε. γι' αυτήν την εμπορική περίοδο φαίνεται να περιορίζει τον αντίκτυπο της απαγόρευσης της Ρωσίας με κατανομή του κονδυλίου των 125 εκατ. σε ένα όριο των 82 εκατομμυρίων ευρώ για τα ποσά που μπορούν να χορηγούνται για τα μήλα και τα αχλάδια και 43 εκατομμύρια ευρώ για όλα τα άλλα προϊόντα που καλύπτονται.
• Δυστυχώς, δεν έγινε αποδεκτή πρότασή μας, όπως η εξειδίκευση των κονδυλίων για τα παραπάνω περιγραφόμενα μέτρα γίνει κατά προϊόν και κατά κράτος-μέλος και να προσδιορίζεται σε ποσοστό της παραγωγής τους με βάση το μεσοσταθμικό μέσο όρο του εξαχθέντος προϊόντος την τελευταία τριετία προς Ρωσία και όχι με την αρχή του "πρώτου αιτούντος" μέχρι την εξάντληση του κονδυλίου στο σύνολο της Ε.Ε., όπως τελικά ψηφίστηκε.
Θεωρούμε και εισηγηθήκαμε ότι πρέπει να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή των μέτρων της "πράσινης συγκομιδής" και της "μη συγκομιδής" των προς εμπορία νωπών φρούτων και λαχανικών, και να επιδιωχθεί να συμπεριληφθούν στα μέτρα όλα τα προϊόντα που επηρεάζονται από την απαγόρευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να ανακτηθεί η ισορροπία των αγορών», κατέληξε ο κ. Πολυχρονάκης.
ΠΗΓΗ. sitia-news.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: