Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Πονοκέφαλοι,ταχυκαρδία,ζαλάδες:Αυτά τα 9 ψυχοσωματικά προβλήματα είναι ο σύγχρονος εχθρός της υγείας μας

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι γύρω μου ταλαιπωρούνται από συμπτώματα όπως μουδιάσματα, ζαλάδες και ημικρανίες, χωρίς να έχουν κάτι παθολογικό.
Όταν τελικά αποφάσισαν να επισκεφτούν κάποιο γιατρό, έλαβαν την απάντηση πως πρόκειται για ψυχοσωματικό πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί από το έντονο άγχος, τη στεναχώρια και τις κρίσεις πανικού.
Υπάρχουν αρκετές παθήσεις που ξεκινούν λόγω στρες, αποδεικνύοντας πως ο μεγαλύτερος εχθρός που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος, είναι το άγχος.
Παρακάτω σημειώνονται μερικά χαρακτηριστικά ψυχοσωματικά προβλήματα που όμως, κατά την ιατρική γνώμη, μπορούν να ελεγχθούν εάν ελεγχθεί η ψυχολογική πίεση που βιώνουμε καθημερινά.
Σπαστική κολίτιδα
Σύμφωνα με επιστήμονες, το «σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου» είναι μια ασθένεια ψυχοσωματική, που προκαλείται από την κούραση και το θυμό.
Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν συσπάσεις στο παχύ έντερο, το οποίο συνδέεται με το νευρικό σύστημα του εγκεφάλου.
Η τελική αντίδραση έρχεται με τη μορφή σπαστικής κολίτιδας.
Πονοκέφαλοι
Το έντονο και συνεχόμενο στρες, η κατάθλιψη, η στεναχώρια, αυξάνουν την έκκριση της αδρεναλίνης και της κορτιζόνης, ορμονών που ανεβάζουν τους παλμούς, αλλά και τους ρυθμούς της αναπνοής, της αρτηριακής πίεσης και της μυϊκής τάσης.
Παράλληλα μειώνονται οι ενδορφίνες που χαλαρώνουν τον οργανισμό.
Το αποτέλεσμα είναι ανυπόφοροι πονοκέφαλοι, ψυχοσωματικής αιτίας.
Διαταραχές στύσης
Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα φαινόμενο που συναντάται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
Προκύπτει κυρίως από κατάθλιψη, στρες, φόβο της αποτυχίας, άγχος της επίδοσης ή από διαπροσωπικές συγκρούσεις.
Ξηροστομία
Οι άνθρωποι που καταβάλλονται από πολύ φορτικές συνθήκες, παρουσιάζουν μέχρι και προβλήματα στοματικής υγιεινής, όπως πόνους στο στόμα, στις σιαγόνες και στην κροταφογναθική άρθρωση, επιχείλιο έρπητα, ξηροστομία, τερηδόνα και ουλίτιδα.
Προβλήματα μνήμης
Η έντονη ανησυχία και το χρόνιο στρες οδηγούν σε απώλεια μνήμης σύμφωνα με μελέτες.
Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων να αναπτύξουν στο μέλλον τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Ταχυκαρδία
Όταν το άγχος κλιμακώνεται, οι παλμοί της καρδιάς είναι τόσο έντονοι και γρήγοροι που σχεδόν ακούγονται στα αυτιά μας.
Έπειτα ακολουθούν η δύσπνοια και η κοφτη αναπνοή, με αποτέλεσμα να βιώνει ο ασθενής μια κλασική κρίση πανικού.
Ζαλάδες
Οι κρίσεις πανικού που προκαλούνται από το στρες, καταλήγουν σε υπεροξυγόνωση του εγκεφάλου, λόγω της γρήγορης αναπνοής, με αποτέλεσμα την εκδήλωση των ζαλάδων.
Πρόκειται για ένα ψυχοσωματικό ντόμινο.
Δερματοπάθειες
Το άγχος χωρίς μέτρο συνδέεται από τους επιστήμονες σχεδόν άμεσα με την εμφάνιση ή και την επιδείνωση διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως είναι το έκζεμα, η ψωρίαση και η ακμή.
Με τον έλεγχο του στρες, επέρχεται και ο έλεγχος των συγκεκριμένων παθήσεων.
Δυσκοιλιότητα
Ένα από τα κλασικά αποτελέσματα του έντονου στρες, είναι η δυσκοιλιότητα. Το πρόβλημα που δημιουργείται στη λειτουργία του εντέρου πάντως μπορεί να έχει χρόνιο ή και παροδικό χαρακτήρα.
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Το μόνιμο στρες και η ανησυχία οδηγούν κάποια στιγμή τον οργανισμό στην εξάντληση.
Χωρίς τα απαιτούμενα διαλείμματα χαλάρωσης, το σώμα έχει «κάψει» τις υπομονές του, με αποτέλεσμα να προβάλει αδυναμία στην ανταπόκριση των καθημερινών απαιτήσεων.
Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα, παρουσιάζει τον έναν στους τρεις Ευρωπαίους εργαζομένους να βιώνει έντονο εργασιακό στρες, με συνέπειες τη σωματική κόπωση, τις ημικρανίες και τις πεπτικές διαταραχές.
ΠΗΓΗ. tsemperlidou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: