Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Χωρίς έγκριση το ξεπούλημα των δανείων

Αρχίζει χωρίς διατυπώσεις και έλεγχο το ξεπούλημα των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε επιχειρήσεις, αγρότες και ιδιώτες προς στα λεγόμενα distress funds.
Πόσο (ξε)πουλάνε;
Οι πληροφορίες λένε αντί …πινακίου φακής, δηλαδή έναντι 30-40 σεντς ανά ευρώ!
Η Τράπεζα της Ελλάδος με έγγραφη απάντησή της προς τη Βουλή, νίπτει τα χείρας της και «γνωμοδοτεί» πως «η εκχώρηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων σε τρίτους δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει αρμοδιότητα μόνο για την εποπτική μεταχείριση των απαιτήσεων αυτών, ώστε να σταθμίζονται καταλλήλως από απόψεως κινδύνου».
Σχετικές ερωτήσεις είχαν καταθέσει προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης οι βουλευτές Τέρενς Κουίκ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Νίκος Σταυρογιάννης και Γιάννης Κουράκος.
Σε απάντηση ερώτησης για τα «κόκκινα» δάνεια από την κ. Χρυσοβελώνη και στο ειδικό ερώτημα πότε η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέστειλε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο περιορίζεται να παραθέσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο, έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, έχει παραταθεί η αναστολή των πλειστηριασμών.
Ο κ. Στουρνάρας επικαλείται και τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4161/2013 με τον οποίο, όπως αναφέρει, «παρέχεται επιπλέον προστασία στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς απαντά εγγράφως στη βουλευτή ότι «η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα λόγω κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, θα προστατευθεί απολύτως».
Όπως εξάλλου αναφέρει, «η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδύναμων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: