Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς φτάσαμε εδώ; Όχι στην βία


«Η διχόνοια οπού βαστάει
Ένα σκήπτρο η δολερή,
Καθενός χαμογελάει
Πάρτο, λέγοντας, και συ...»
 Δ. Σολωμός, Εθνικός Ύμνος.
 Το αποτρόπαιο φονικό στη φτωχολογιά στο Κερατσίνι αποτελεί σημάδι Εθνικού συναγερμού, για να σταματήσει άμεσα το φοβερό κακό που άρχισε..
Πήγε στο Κερατσίνι για να σκοτώσει, ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.
"Ποιος σπέρνει το μίσος στις ψυχές, ποιος οπλίζει αδελφικά χέρια;"
Ο συλληφθείς ομολόγησε ότι δεν ήταν παρών στην αρχική συμπλοκή και ότι ειδοποιήθηκε για να «ενισχύσει» την ομάδα των τραμπούκων που είχαν ήδη εμπλακεί στο επεισόδιο.
Πράγματα πρωτοφανή και ανήκουστα για μια κοινωνία πολιτισμένη που στενάζει μέσα στην οικονομική κρίση.
Φαίνεται όμως ότι μια νέα δύσκολη περίοδος αρχίζει.
Πολλά τα περιστατικά πολιτικής βίας συμβαίνουν τελευταία με αποκορύφωμα την στυγερή δολοφονίας.
Τι είναι τούτο το κακό, είναι ποτέ δυνατόν μετά όσα πολλά αίματα χύθηκαν σε τόσους εμφύλιους να ξαναρχίσουμε την αλληλοσφαγή;
Ποιος τολμάει να σπέρνει μίσος στις ψυχές και οπλίζει αδελφικά χέρια;
Τι σαράκι έχουμε στο αίμα μας και στο DNA μας εμείς οι Έλληνες και, μόλις πράξουμε έργα σπουδαία, ακόμα και λαμπρά, μόνοι μας, με δικές μας ενέργειες, τα ανατινάζουμε και τα ερειπώνουμε;
Τι σύνδρομο του Ηρόστρατου μας κατατρέχει;
Του φονιά που ζήλεψε τη δόξα του Ηρόστρατου, του ανθρώπου που το 356 π.χ. έκαψε τον ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο, απλά και μόνο για να μείνει το όνομά του χαραγμένο στην ιστορία.
Διηγείται ο Γέρος του Μοριά στους φοιτητές στην Πνύκα:
«Εις τον πρώτο χρόνο της επανάστασης παιδία μου, είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι.,,Εάν αυτή η ομόνοια βαστούσε ακόμη δύο χρόνους ήθελε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία και ίσως έφθανε και εις την Κωνσταντινούπολη, τόσο ετρομάξαμε τους Τούρκους, όπου άκουγαν Έλληνα και έφευγαν μίλια μακριά. Αλλά δεν βάσταξε... ήρχισε η διχόνοια και εχάθει η ομόνοια... ίσως όλοι ηθέλαμε το καλό, πλην καθ' ένας κατά την γνώμη του».
Η βασική κατάκτηση της δημοκρατίας, το να λύνουμε με διάλογο και διά της πλειοψηφίας τις διαφορές σε μια κοινωνία, δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Ο Τόπος πόνεσε πολύ στο παρελθόν, ας σταματήσει άμεσα το κακό.
Η Βουλή να συνέλθει άμεσα και να καταδικάσει κάθε μορφή βίας.
Οι πολιτικοί ας πάρουν τις ευθύνες τους δημόσια και χωρίς προφάσεις.
Όλοι μας ας πούμε όχι στη βία .
Η εθνική ομοψυχία και η συναίνεση είναι αναγκαίες συνθήκες.
Η αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας των θεσμών θα επιφέρει σταδιακά την ανάκτηση της αξιοπιστίας τους στα μάτια των πολιτών.
Τα είχε γράψει ο Δ.Σολωμός στον εθνικό μας ύμνο...
«Μην ειπούν στο στοχασμό τους
τα ξένα έθνη αληθινά:
"Εάν μισούνται ανάμεσό τους
δεν τους πρέπει ελευθεριά».

Αντώνης Αργυρός
* Ο Αντώνης Π. Αργυρός είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Το 2012 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Από το 2004 είναι Δικηγόρος και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Με σημαντική επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται στα πιο γνωστά νομικά περιοδικά.
ΠΗΓΗ. emprosdrama.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: