Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΩΦΕΛΙΜΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ

Η χρησιμοποίηση ωφέλιμων οργανισμών στην καταπολέμηση των βλαβερών εντόμων
που καταστρέφουν τις καλλιέργειες των κηπευτικών , τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος στις προηγμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μειώνοντας δραστικά τη χρήση φυτοφαρμάκων, συμβάλλοντας στην παραγωγή πιο καθαρών και υγιεινών αγροτικών προϊόντων.
Η Ιεράπετρα των πρώιμων κηπευτικών πρωτοπορεί και σ’ αυτόν τον τομέα έχοντας τα τελευταία χρόνια εφαρμόσει σε ποσοστό 100% τη χρήση βομβίνων και άλλων ωφέλιμων εντόμων στην καλλιέργεια των πιπεροειδών.
Αλευρώδης και θρύπας, αφίδες και λεπιδόπτερα βρήκαν το δάσκαλο τους και οι αγρότες της Ιεράπετρας συνεχίζουν ακάθεκτοι.
Μετά την πιπεριά και την μελιτζάνα εφαρμόζουν την βιολογική καταπολέμηση με τα ωφέλιμα έντομα στο αγγούρι και την ντομάτα.

Οι διεθνείς αγορές προστάζουν και οι ίδιοι ακολουθούν την τάση για καθαρά προϊόντα, γυρνώντας σταδιακά την πλάτη στα φυτοφάρμακα.
"Είναι απίστευτο ότι σήμερα στην Ιεράπετρα, μπορώ και μπαίνω σε ένα θερμοκήπιο με καλλιέργεια αγγουριού, κόβω ένα αγγουράκι πάνω από το φυτό, και χωρίς να αναζητήσω νερό να το πλύνω, ούτε ένα υγρό πανί να το σκουπίσω, το βάζω στο στόμα μου και απολαμβάνω τη δροσιά του.
Αυτό σημαίνει πρόοδος. Σημαίνει καλλιέργεια με ολοκληρωμένη διαχείριση, σημαίνει καθαρά προϊόντα", μας είπε ο κ Κυριάκος Χαϊδεμένος, γεωπόνος από τα Φιλιατρά, που βρέθηκε φιλοξενούμενος στην Ανατολική Κρήτη.
"Στην Ισπανία οι ανταγωνιστές των κρητικών παραγωγών, χρησιμοποιούν ωφέλιμα έντομα στη ντομάτα σε ποσοστό 90% σε συνδυασμό με ήπια χημικά σκευάσματα.
Στην πιπεριά είναι στο 100%, ενώ στο αγγούρι και τη μελιτζάνα είναι γύρω στο 70%.
Το Μαρόκο ακολουθεί κατά βήμα την Ισπανία.
Στην Ελλάδα η χρήση των ωφέλιμων οργανισμών εξαπλώνεται ταχύτατα, ενώ μας ακολουθούν πιο πίσω η Τουρκία και η Ιταλία.
ΠΗΓΗ.radiovereniki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: