Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Θα «ξυλιάσουνε» οικογένειες και αυτόν τον χειμώνα

Oριακά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, αλλά εξίσου απλησίαστο για μεγάλη μερίδα καταναλωτών, αναμένεται να διαμορφωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης.
Η τιμή του δηλαδή, η οποία όπως εκτιμά ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, θα κινηθεί στο 1,3 ευρώ το λίτρο.
Πέρυσι είχε ξεκινήσει στο 1.35 ευρώ το λίτρο.
Ο Σύνδεσμος προβάλει ως βασικό αίτημα τη χορήγηση επιδόματος στους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης χωρίς ή με ελάχιστες προϋποθέσεις, αλλά και τη διατήρηση του μέτρου της εξίσωσης των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρυσι.
Η εξίσωση των φόρων στους δύο τύπους πετρελαίου, όπως επισημαίνεται από εκπροσώπους του Συνδέσμου, οδήγησε μεν σε δραστική μείωση του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων αλλά προκάλεσε σειρά προβλημάτων.
Oι πολίτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος του πετρελαίου, χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς θέρμανση τον περασμένο χειμώνα, πολλοί στράφηκαν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (από καυσόξυλα και πέλετ, μέχρι σκουπίδια), μειώθηκε η απασχόληση στον κλάδο του πετρελαίου, καθώς οι πωλήσεις πετρελαίου κατέρρευσαν κατά 70%, ενώ μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του Δημοσίου λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.
Ο ΣΕΕΠΕ επικαλείται μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία το βέλτιστο αποτέλεσμα για την αγορά, τους καταναλωτές και τα έσοδα του Δημοσίου προκύπτει με την καταβολή επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ύψους 28 λεπτών ανά λίτρο (όσο ήταν και πέρυσι) χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις παρά μόνο να αφορά την πρώτη κατοικία του καταναλωτή και –σε περίπτωση που τεθεί– το εισοδηματικό όριο να μην είναι χαμηλότερο από 80.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: