Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Απολογισμός 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου

Συνέντευξη τύπου απολογιστικού χαρακτήρα με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος των εκδηλώσεων του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2014, αλλά και όλων των παραμέτρων
που συνάδουν με τη λειτουργικότητα του θεσμού, παραχώρησαν το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο ταμίας του οργανισμού Γιώργος Σαμαλής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κώστας Μυστακίδης.

Προλογίζοντας την ενημέρωση ο κ. Παπαχρήστος αφού σκιαγράφησε το περίγραμμα των εκδηλώσεων του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου, είπε: « Ήταν μια ακόμα χρονιά που παρά την οικονομική κρίση, οι πολίτες της Πιερίας και των γύρω νομών μας τίμησαν με την παρουσία τους παρακολουθώντας όλα τα είδη έκφρασης που περιλάμβανε το ρεπερτόριο των εκδηλώσεων.
Το πρόγραμμα μας διατηρεί την ίδια επί πολλά χρόνια φυσιογνωμία του και δεν επηρεάζεται από αντίστοιχα φεστιβάλ.


Για αυτό άλλωστε ξεχωρίζει για τη μοναδικότητα του την οποία αποδέχονται οι χιλιάδες υποστηρικτές του. Χωρίς ουσιαστική στήριξη από κανένα και ιδιαίτερα από την πολιτεία επιβιώσαμε, τη στιγμή που αξιόλογα σχήματα σε άλλες περιοχές της χώρας ακύρωναν τις παραστάσεις από την απουσία θεατών».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θεσμό των τιμώμενων χωρών που υλοποιεί την τελευταία πενταετία ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. και κατ΄ επέκταση στα οφέλη που αποκομίζει η Πιερία και η Ελλάδα γενικότερα από τη γνωριμία που προκύπτει με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Ολύμπου με σειρά άλλων χωρών.
Ζήτησε τη συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς του Νομού έτσι ώστε να μην συμπίπτουν οι εκδηλώσεις, επισήμανε την αναγκαιότητα σύμπλευσης με την αυτοδιοίκηση για αρτιότερη λειτουργία του Φεστιβάλ και γνωστοποίησε τις προσπάθειες που γίνονται από τη διοίκηση για πιθανή ένταξη σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Αφού ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου για την παραχώρηση στον ΟΡ.ΦΕ.Ο. γραφείου στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ανήγγειλε ότι τιμώμενη χώρα για το έτος 2015 θα είναι η Σερβία.
Ακολούθησε ο απολογισμός του καλλιτεχνικού προγράμματος του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου από το καλλιτεχνικό διευθυντή Κώστα Μυστακίδη ο οποίος αναφέρθηκε στην ποιότητα και την αποδοχή του συνόλου των παραστάσεων από το κοινό, γνωρίζοντας ότι ενώ τα σχήματα σε άλλες περιοχές ακύρωναν εμφανίσεις από μικρή συμμετοχή θεατών, αντίθετα στο Φεστιβάλ Ολύμπου εξέφραζαν ευχαριστίες για την αξιόλογη παρουσία του κόσμου. « Πορευόμαστε με τη φιλοσοφία της πολυποικιλότητας των εκδηλώσεων και παρά τις όποιες κριτικές έτσι θα συνεχίσουμε.
Είμαστε το Φεστιβάλ για όλες τις απαιτήσεις, προσκαλώντας τα καλύτερα και κορυφαία σχήματα της καλοκαιρινής περιόδου»», τόνισε ο κ. Μυστακίδης.
Ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι από τις τριάντα επτά συνολικά παραστάσεις, ακυρώθηκαν ελάχιστες με απόφαση των ίδιων των συντελεστών και από καιρικά φαινόμενα.
Ο ταμίας του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γιώργος Σαμαλής έκλεισε τον κύκλο του απολογισμού αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη του Φεστιβάλ Ολύμπου λέγοντας : «Οι θεατές συνολικά το καλοκαίρι του 2014 στο σύνολο των παραστάσεων ξεπέρασαν τις είκοσι χιλιάδες.
Τα έξοδα ανέρχονται σε τριάντα εννιά χιλιάδες ευρώ και σε σύγκριση με τα λιγότερα έσοδα, προσθέσαμε στο σύνολο των παλαιότερων χρεών άλλα δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ. Δείγμα της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει η κοινωνία.
Δυστυχώς τα λειτουργικά έξοδα ενός τέτοιου θεσμού είναι πάρα πολλά».
Τέλος, έγινε γνωστό ότι για λόγους καλύτερης προετοιμασίας για το 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2015, η γενική συνέλευση και οι εκλογές του ΟΡ.ΦΕ.Ο. θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα.


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ (ΟΡ.ΦΕ.Ο)
Φεστιβάλ Ολύμπου                                                               
Γραφείου Τύπου
Σανταρόζα 1 - 601 00 Κατερίνη
Τηλ: 6978 495134, 23510 76041

Δεν υπάρχουν σχόλια: