Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

«Η Apple κατάστρεψε τη Φιλανδική Οικονομία»

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας παραδέχτηκε ότι δύο gadgets ευθύνονται για την υποβάθμιση της φιλανδικής οικονομίας.
Το iphone και το ipad. Και τα δύο προϊόντα ανήκουν στην apple, την εταιρία με το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά smartphones, μετά τη Samsung.
«Έχουμε δύο βιομηχανικά προβλήματα – δύο πρωταθλητές υποχώρησαν» δήλωσε ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρει η lifo σε δημοσίευμά της.
Ο Alexander Stubb, αναφέρεται αφενός στη Nokia που ήταν πρώτη στον κόσμο στην αγορά κινητής τηλεφωνίας επί σειρά ετών, ενώ ο δεύτερος «πρωταθλητής» είναι η φιλανδική βιομηχανία χαρτιού.

Η Nokia όντως αποτέλεσε ένα μεγάλο σκάνδαλο στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας όταν στην κυριολεξία έχασε τα αυγά και τα πασχάλια, με την ανάδειξη της νέας καινοτομίας των έξυπνων τηλεφώνων.
Η Nokia παρά τις τεράστιες χρηματοδοτήσεις στην έρευνα και ανάπτυξη ( το γνωστό RnD) δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα προϊόν ανάλογο του iphone, σε αντίθεση με τη Samsung που εξελίχθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα σήμερα να έχει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από την ίδια την apple.
Ο δεύτερος πρωταθλητής είναι μια λιγότερο προφανής συνέπεια της κυριαρχίας του tablet.
Τα χαρακτηριστικά της συρρίκνωσης της φιλανδικής βιομηχανίας χαρτιού είναι διαφορετικά από εκείνα της Nokia, αφού σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για συρρίκνωση ολόκληρης της αγοράς χαρτιού, και όχι ειδικά της ανταγωνιστικής θέσης της φιλανδικής βιομηχανίας.
Ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας ωστόσο, στα πλαίσια των δηλώσεών του για την υποβάθμιση της εθνικής οικονομίας, η οποία πλέον μετράει ένα Α λιγότερο από το τριπλό ΑΑΑ που είχε ως τώρα από τους οίκους αξιολόγησης, φάνηκε σίγουρος ότι το χαμένο έδαφος θα ξανακερδηθεί, πράγμα που φαίνεται ήδη από την καθυστερημένη μεν αλλά δυναμική είσοδο της Nokia στην αγορά smartphones και της συνεργασίας που έκανε με τη Microsoft όσον αφορά τη χρήση windows στα κινητά της.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: