Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Global AgeWatch:Δύσκολο να είσαι γέρος στην Ελλάδα χωρίς ασφάλεια και με σύνταξη της πείνας

Τα γηρατειά στην Ελλάδα μόνο ευτυχισμένα δεν είναι, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της Global AgeWatch, που κατατάσσει τη χώρα μας 73η μεταξύ 96 κρατών,
με «βουτιά» 15 θέσεων σε σχέση με το 2013, όταν βρέθηκε στην 58η θέση.
Η αξιολόγηση των χωρών γίνεται σε τέσσερις τομείς, την ασφάλεια εισοδήματος και την κατάσταση της υγείας, στις οποίες η Ελλάδα παρουσιάζει επιδόσεις αντίστοιχες των περισσότερων δυτικών χωρών, αλλά και στις δυνατότητες και το περιβάλλον διαβίωσης, όπου υπολείπεται δραματικά, γράφει το ethnos.gr.
Αναλυτικά:
Ασφάλεια εισοδήματος
Ο συγκεκριμένος δείκτης καλύπτει την παροχή σύνταξης, το ποσοστό φτώχειας στους ηλικιωμένους, την γενική κατάστασή τους και το κατά κεφαλήν εισόδημα για άτομα άνω των 65.
Η Ελλάδα κατατάσσεται 28η, πάνω από χώρες όπως η Ελβετία ή το Βέλγιο, έχοντας χάσει τρεις θέσεις σε σχέση με το 2013.
Υγεία
Το προσδόκιμο ζωής και τα χρόνια χωρίς προβλήματα υγείας για τους 60άρηδες, αλλά και η συνολική ψυχική κατάσταση συνεκτιμώνται σε αυτό το δείκτη, στον οποίο η Ελλάδα είναι ακόμη ψηλότερα, στην 22η θέση, πάνω από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή τη Δανία, έχοντας μάλιστα πραγματοποιήσει σε ένα έτος άλμα 25 θέσεων.
Δυνατότητες
Διαμετρικά αντίθετη είναι η κατάσταση σε θέματα αποκλεισμού, όπως η πρόσβαση ηλικιωμένων στην απασχόληση και το επίπεδο της εκπαίδευσής τους.
Η Ελλάδα είναι από τους ουραγούς, μόλις 80ή, με βουτιά 19 θέσεων λόγω της ανεργίας.
Περιβάλλον
Η λειτουργία μέσα στην κοινωνία, η φυσική ασφάλεια, οι πολιτικές ελευθερίες και η άνετη πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς συνθέτουν αυτόν τον δείκτη.
Η επιδείνωση στους δύο πρώτους τομείς είναι η κυριότερη αιτία για την βουτιά κατά 9 θέσεις στην 91η, στην ουρά της λίστας.
Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινοί εξηντάρηδες θα πρέπει να αναμένουν ότι θα φτάσουν ως τα 84, έχουν δηλαδή μπροστά τους 24 χρόνια ζωής κατά μέσο όρο.
Από αυτά ωστόσο, μόνο τα πρώτα 17,4 θα είναι χωρίς προβλήματα υγείας, πάντα κατά μέσο όρο.
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι κάποιου είδους σύνταξη παίρνει το 77% των Ελλήνων που έχουν φτάσει ή ξεπεράσει τα 65.
Στην κορυφή της λίστας κυριαρχούν οι βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Γερμανία, αλλά και ο 4ος Καναδάς, ενώ αναμενόμενος ουραγός είναι το Αφγανιστάν, κάτω από την Μοζαμβίκη και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη σε Δυτική Οχθη και Γάζα.
Δείτε αναλυτικά στοιχεία για την έκθεση κάνοντας κλικ εδώ.
ΠΗΓΗ.eirinika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: