Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με πολλά όμως ερωτηματικά για την ομαλή πορεία της, λόγω έλλειψης των διδακτικών βιβλίων.
Οι γονείς τις ημέρες αυτές ξεχύνονται στα καταστήματα για να αγοράσουν τα καινούρια σχολικά είδη. Ωστόσο, πριν ξεκινήσουμε:
Καλό θα είναι να εξηγήσουμε στο παιδί μας, ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.
Θα μας βοηθούσε να τηρούμε αυστηρά τον κατάλογο που μας συστήνει το σχολείο.
Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη, διότι οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα σε κατάστημα, είναι σημαντικές.
Κάποια σχολικά είδη, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικά αν τα αγοράζουμε σε συσκευασίες που περιέχουν παραπάνω από ένα τεμάχιο, χωρίς ωστόσο να λειτουργούμε υπερβολικά, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.
Καλό θα είναι να αποφεύγουμε να αγοράσουμε σχολικά είδη, που μοιάζουν με τρόφιμα, διότι τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν, στην αγορά. Κάποιες φορές όμως, «ξεφεύγουν» από τους ελέγχους της πολιτείας και διατίθενται στην αγορά, οπότε πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι.
Σχολικά είδη, που μυρίζουν, σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.) είναι καλό να μην τα προτιμούμε. Οι μυρωδιές προέρχονται, από χημικές αρωματικές ουσίες, που αργότερα είναι αρκετά πιθανό να αποδειχθούν ακατάλληλες. Επιπλέον, η μυρωδιά παρασύρει τα παιδιά να τα δοκιμάσουν.
Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το πρωταρχικό κριτήριο, για την αγορά τους. Γι’ αυτό, χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά, που μοιάζουν με παιχνίδια δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια. Κατά συνέπεια, στυλό που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες που μυρίζουν σαν φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.
Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί έντονα τους γονείς την περίοδο της σχολικής χρονιάς ειναι οι συνηθισμένες σε όλους μας ιώσεις και το ενδεχόμενο έξαρσής τους. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτι τέτοιο, αλλά ωστόσο μπορεί να προφυλάξει το παιδί του όσο καλύτερα γίνεται. Δεδομένου ότι παρατηρούνται κάποιες ελλείψεις τόσο στο προσωπικό καθαριότητας των σχολείων όσο και στην προμήθεια του συνιστώμενου από το Υπουργείο προστατευτικού υλικού για τα σχολεία (μάσκες-γάντια-αντισηπτικά αντικειμένων και επιφανειών), καλό θα είναι να εφοδιάσουμε εμείς οι ίδιοι το παιδί με υγρά μαντηλάκια και να του υπενθυμίσουμε τις βασικές οδηγίες προφύλαξης, όπως:
Προσεκτικό πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι ή καθαρισμός των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα.
Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά την διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος και αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια και χειραψίας για πρόληψη διασποράς μικροβίων.
Αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού
Στην περίπτωση που εκδηλωθεί γρίπη κρίνεται επιβεβλημένη η απουσία από το σχολείο.
Τέλος, ένα από τα ζητήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή είναι η ασφαλής μετάβαση και επιστροφή των μαθητών, όλων των ηλικιών, προς και από το σχολείο. Γι' το λόγο αυτό:
Στους μαθητές που έχουν μικρή ηλικία, και ιδίως στα πρωτάκια, διαλέγουμε την πιο ασφαλή διαδρομή, σπίτι - σχολείο - σπίτι, και στη συνέχεια την κάνουμε τη μαζί με το παιδί επισημαίνοντάς του τι να προσέχει.
Καλό θα είναι, ακόμα και αν έχουμε καθυστερήσει να μην κάνουμε ποτέ τρέχοντας την διαδρομή. Η βιασύνη μειώνει την προσοχή και φέρνει ατυχήματα.
- Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο η τσάντα και τα ρούχα του παιδιού να έχουν έντονα χρώματα, και όχι αυτά του τσιμέντου και της ασφάλτου, για να διακρίνονται εύκολα από τους οδηγούς, ιδιαίτερα αν επιστρέφει αργά το απόγευμα.
- Εάν υπάρχει η δυνατότητα, τα μικρά παιδιά να συνοδεύονται κατά την διαδρομή από και προς το σχολείο.
- Σε περίπτωση που πηγαίνουμε το παιδί στο σχολείο με αυτοκίνητο, αυτό πρέπει να κάθεται στο πίσω κάθισμα. Επίσης, πρέπει όλοι να φοράμε ζώνη, και να τηρούμε πιστά τον Κ.Ο.Κ. Να θυμάστε ότι τα παιδιά αντιγράφουν πολύ πιο εύκολα τις πράξεις από τα λόγια!
- Είναι εξαιρετικά χρήσιμη η παρουσία του σχολικού τροχονόμου. Γι’ αυτό, πιέζουμε τη Διεύθυνση του σχολείου, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την Πολιτεία να καθιερώσει τον σχολικό τροχονόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: