Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

And the Oscar goes to...

Ήταν μεταξύ των φαβορί για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κι επιβεβαίωσε όλους όσοι επέμεναν πως... η σιωπή είναι χρυσός.
Όπως χρυσό είναι και το αγαλματίδιο που απέσπασε η ταινία «The Artist» ως καλύτερη ταινία, στην 84η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων. Αυτό δεν ήταν το μοναδικό βραβείο για το «The Artist» καθώς, μεταξύ άλλων, ο Ζαν Ντυζαρντέν κέρδισε Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου και ο Μισέλ Χαζαναβίσους Όσκαρ σκηνοθεσίας.
Υποδυόμενος έναν ηθοποιό στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1920 ο 39χρονος Ντυζαρντέν, ο οποίος εκτός Γαλλίας ήταν μάλλον άγνωστος πριν από αυτή την ταινία, γίνεται ο πρώτος Γάλλος που τιμάται με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου της Αμερικανικής Ακαδημίας και ο πρώτος που ήταν υποψήφιος μετά το Ζεράρ Ντεπαρντιέ την δεκαετία του 1990.
Η ταινία κέρδισε συνολικά πέντε Όσκαρ, τα τρία θεωρούμενα σημαντικότερα και τα βραβεία Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής (Λουντοβίκ Μπουρς) και των Καλύτερων Κοστουμιών (Μαρκ Μπρίτζες).
Η ταινία Hugo του Μάρτιν Σκορσέζε απέσπασε επίσης πέντε βραβεία Όσκαρ. Η παιδική περιπέτεια πήρε τα βραβεία για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση, τη Φωτογραφία, τα καλύτερα Ειδικά Εφέ, τον Καλύτερο Ήχο και τα Καλύτερα Ηχητικά Εφέ.
Στην Μέριλ Στριπ απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Η Σιδηρά Κυρία (The Iron Lady), στην οποία υποδύεται τη βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ. Είναι το τρίτο Όσκαρ που παίρνει η Στριπ και το πρώτο έπειτα από 30 χρόνια, αν και έχει το ρεκόρ με 17 υποψηφιότητες για το πιο ποθητό βραβείο στην κινηματογραφική βιομηχανία. Η ίδια ταινία πήρε επίσης το βραβείο για το μακιγιάζ των Μαρκ Κουλιέρ και Τζ. Ρόι Χίλαντ.
Στον Κρίστοφερ Πλάμερ απονεμήθηκε το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Οι Πρωτάρηδες (Beginners) σε σκηνοθεσία Μάικ Μιλς, στην οποία παίζει έναν γηραιό άνδρα ο οποίος αποκαλύπτει και αποδέχεται την ομοφυλοφιλία του.Ο 82χρονος Καναδός Πλάμερ, βετεράνος κινηματογραφικός και θεατρικός ηθοποιός, έγινε, έτσι, ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει βραβευθεί ποτέ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Ήταν υποψήφιος μόνο μια φορά στο παρελθόν.
Η Αμερικανίδα ηθοποιός Οκτάβια Σπένσερ έλαβε το βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου για τον τρόπο που ερμήνευσε την αυθάδη οικιακή βοηθό στην ταινία Οι Υπηρέτριες (The Help), που απεικονίζει ιστορίες μαύρων Αμερικανίδων που δούλευαν για πλούσιες λευκές οικογένειες στον Μισισίπι την πρώιμη εποχή του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων. Η 39χρονη Σπένσερ, η οποία θεωρείτο το φαβορί, δεν ήταν ποτέ πριν στο παρελθόν υποψήφια για Όσκαρ.
Στην ταινία Rango απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων. Ο ηθοποιός Τζόνι Ντεπ δανείζει τη φωνή του στον ομώνυμο ήρωα, ένα κατοικίδιο χαμαιλέοντα που καταλήγει στην πόλη Σκόνη, όπου αναλαμβάνει το ρόλο του σερίφη. Την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο Γκορ Βερμπίνσκι.
Στην ταινία Undefeated, σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Λίντσεϊ και Τ. Τζ. Μάρτιν, απονεμήθηκε το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ. Το φιλμ καταγράφει την προσπάθεια ενός χαρισματικού εθελοντή προπονητή του ράγκμπι να μεταμορφώσει την ομάδα ενός γυμνασίου έπειτα από μια χρονιά ηττών. Η ταινία
 Ένας Χωρισμός (A Separation) κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Είναι η πρώτη ιρανική ταινία που λαμβάνει βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας. Η ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του ιρανού Ασγάρ Φαρχαντί, πραγματεύεται το διαζύγιο ενός ζευγαριού και θίγει τις παραδόσεις, τις σχέσεις ανδρών-γυναικών και την λειτουργία της δικαιοσύνης στο σύγχρονο Ιράν. Η ταινία Ένας Χωρισμός θεωρείτο φαβορί στην κατηγορία, αφού απέσπασε αρκετά βραβεία στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η δεύτερη ιρανική ταινία που έλαβε υποψηφιότητα για το βραβείο αυτό της Αμερικανικής Ακαδημίας και η πρώτη που κερδίζει.
Ο Γούντι Άλεν πήρε το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία Μεσάνυχτα στο Παρίσι (Midnight in Paris), το βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου μοιράστηκαν οι Αλεξάντερ Πέιν, Νατ Φάξον και Τζιμ Ρας για την ταινία Οι Απόγονοι (The Descendants), το βραβείο για το καλύτερο Μοντάζ πήραν οι Άνγκους Ουόλ και Κερκ Μπάξτερ για το φιλμ Το Κορίτσι με το Τατουάζ (The girl with the dragon tattoo) σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ, ενώ το βραβείο για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι πήρε ο Μπρετ Μακένζι για το Man or Muppet (στην ταινία The Muppets).
Στις λιγότερο προβεβλημένες κατηγορίες, το βραβείο για το καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους πήρε το Saving Face της τιμημένης με Emmy πακιστανής δημοσιογράφου Σαρμίν Ομπάιντ-Τσινόι και του αμερικανού Ντανιέλ Τζανγκ -με θέμα τις γυναίκες-θύματα επιθέσεων με οξύ στο Πακιστάν-, το βραβείο για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους το The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore, σε σκηνοθεσία Ουίλιαμ Τζόις και Μπράντον Όλντενμπεργκ, ενώ το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους έλαβε το φιλμ The Shore, σε σενάριο και σκηνοθεσία Τέρι Τζορτζ.
Η τελετή, με παρουσιαστή τον βετεράνο αμερικανό κωμικό Μπίλι Κρίσταλ, μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά σε πάνω από 200 χώρες. Αναλυτικά όλα τα βραβεία
Καλύτερη ταινία: The Artist
Α' Γυναικείος Ρόλος: Μέριλ Στριπ για την ταινία Η Σιδηρά Κυρία
Α΄Ανδρικός Ρόλος: Ζαν Ντιζαρντέν για την ταινία The Artist
Β΄Γυναικείος Ρόλος: Οκτάβια Σπένσερ για την ταινία Οι Υπηρέτριες
Β΄Ανδρικός Ρόλος: Κρίστοφερ Πλάμερ για την ταινία Οι Πρωτάρηδες
Καλύτερη σκηνοθεσία: Μισέλ Αζαναβισιούς για την ταινία The Artist
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων: Rango
Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο: Μεσάνυχτα στο Παρίσι
Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο: Οι Απόγονοι
Καλύτερη διεύθυνση: Hugo
 Φωτογραφία: Hugo
Καλύτερα κουστούμια: The Artist
Καλύτερο ντοκιμαντέρ: Undefeated
Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: Saving Face
Καλύτερο μοντάζ: Το Κορίτσι με το τατουάζ
Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία: Ένας Χωρισμός
Καλύτερο μακιγιάζ: Η Σιδηρά Κυρία
Καλύτερη πρωτότυπη μουσική: The Artist
Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι: «Μan or Muppet»
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: The Shore
Καλύτερος ήχος: Hugo
Καλύτερα ηχητικά εφέ: Hugo
 Καλύτερα οπτικά εφέ: Hugo
ΠΗΓΗ.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: