Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Με καλοκαιρία ξεκινάει το τριήμερο- Χαλάει σταδιακά ο καιρός την Κυριακή

Καλοκαιρία θα επικρατήσει το Σάββατο στη χώρα με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού και μέγιστες τιμές θερμοκρασίας 17 με 19 βαθμούς.Σε ότι αφορά τη συνέχεια, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι ο καιρός από την Κυριακή και από βορρά προς νότο θα αλλάξει σταδιακά.Αυτό που δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία είναι ότι η αλλαγή αυτή από το βράδυ της Κυριακής θα εξελιχθεί σε κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, έντονες χιονοπτώσεις σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές, σημαντική ενίσχυση των ανέμων και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.Έτσι, την Καθαρά Δευτέρα οι συνθήκες δεν θα είναι απλά αντίξοες για τις υπαίθριες εορταστικές εκδηλώσεις.Θα είναι κατά τόπους επικίνδυνες.Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.
Το Σάββατο (25/2) προβλέπεται γενικά ηλιοφάνεια και μόνο στα βόρεια-βορειοανατολικά θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0 έως 18 βαθμούς, στα δυτικά από 2 έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 19 βαθμούς και στο Αιγαίο την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 5 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή (26/2) προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως από τις πρώτες απογευματινές ώρες.Τα φαινόμενα αυτά σταδιακά θα επεκταθούν νοτιότερα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Καθαρά Δευτέρα οι βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα ενταθούν, θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες και τα χιόνια θα κατεβούν σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο (300 με 500 μέτρα στα βόρεια και 600 με 800 μέτρα στα κεντρικά).Σημειώνεται ότι στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ο καιρός ουσιαστικά θα χαλάσει την Καθαρά Δευτέρα.Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα στα βόρεια σε Β 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση κυρίως στα βόρεια.
Την Καθαρά Δευτέρα (27/2) η μέρα θα είναι χειμωνιάτικη με ισχυρές κατά τόπους βροχές, καταιγίδες και χιόνια που θα κατέβουν ακόμα χαμηλότερα (150 με 250 μέτρα στα βόρεια, 250 με 400 μέτρα στα κεντρικά και 700 με 900 μέτρα στην Πελοπόννησο). Σταδιακά πάντως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα βόρεια και αργότερα στα δυτικά. Οι άνεμοι στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα πνέουν Β 6 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ που αργότερα θα γίνουν Β-ΒΔ και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα.
Την Τρίτη (28/2) στη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία-Βόρειες Σποράδες, την ανατολική Στερεά-Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και τοπικές καταιγίδες στα νότια-νοτιοανατολικά, αλλά τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.Τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.
Την Τετάρτη (29/2) προβλέπονται τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.Πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονόβροχου κατά τόπους στο Αιγαίο και τη βόρεια Κρήτη και χιονοπτώσεων στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.ΠΗΓΗ.freemeteo.com -Δημήτρης Ζιακόπουλος Μαθηματικός-Μετεωρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: