Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Τυφλός μαθητής από τα Πάμφιλα της Λέσβου πήρε σε όλα τα μαθήματα 20αρια !!!

Τον λένε Στρατή Εγγλέζο… είναι 18 χρονών… μένει στα Πάμφιλα της Λέσβου και σε ηλικία 2, ετών, λόγω ατροφίας του οπτικού νεύρου, μιας γονιδιακής ανωμαλίας, έχασε την όρασή του σε ποσοστό 99%.Το μόνο που καταφέρνει είναι να βλέπει …σκιές…
Αυτά όμως δεν τον εμπόδισαν ώστε ο Στρατής να είναι αριστούχος μαθητής στο Λύκειο Παμφίλων και να δώσει εξετάσεις στη Θεωρητική Κατεύθυνση όπυ κατάφερε το ακατόρθωτο…
Να πάρει σε όλα τα μαθήματα 20αρια !!!
Δίκαια ο πατέρας του Βασίλης και η μητέρα του Ταξιαρχούλα καμαρώνουν γι αυτόν.
Τώρα ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Θεσσαλονίκη όπου θα σπουδάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Εμείς δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε και αυτόν και τους γονείς του και φυσικά να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που μέσα στην καθημερινότητα των άσχημων ειδήσεων και γεγονότων μας προσφέρουνμία ακτίδα φωτός και υπερηφάνειας !!!ΠΗΓΗ..lesvosnews.gr


ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ tanea.gr

«Μεταναστεύσαμε για να πάει σχολείο»

Αγώνας δρόμου για τον ειδικό εξοπλισμό τυφλού μαθητή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέλλη Γιακουμή

Σε ηλικία δυόμισι ετών ο Στράτος, λόγω ατροφίας του οπτικού νεύρου, μιας γονιδιακής ανωμαλίας, έχασε την όρασή του σε ποσοστό 99%. Διαθέτει μόνο αντίληψη του φωτός και μπορεί να δει κάποιες σκιές.
«Όταν έφθασε σε ηλικία που έπρεπε να πάει σχολείο, αποφασίσαμε να φύγουμε από το νησί και να εγκατασταθούμε στη Θεσσαλονίκη όπου υπήρχε σχολείο που μπορούσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα και τυφλοί μαθητές, προκειμένου να μη στερηθεί την εκπαίδευση».
Ο κ. Βασίλης Εγγλέζος είναι πατέρας τριών παιδιών. Ο 15χρονος γιος του Στράτος είναι τυφλός. Η οικογένεια, όπως και δεκάδες άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, υποχρεώθηκε να «μεταναστεύσει» από τη Μυτιλήνη όπου κατοικούσε και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου ο Στράτος να πάει σε ειδικό δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο, τα οποία δεν υπήρχαν στο νησί. Η οικογένεια επέστρεψε πλέον στη Μυτιλήνη, προσδοκώντας ότι το παιδί θα καταφέρει να παρακολουθήσει τα μαθήματα του λυκείου σε σχολείο του νησιού, εφόσον εγκατασταθεί ο ειδικός εξοπλισμός που κοστίζει περίπου 6.500 ευρώ.
Αποφοίτησε με 19,1 
Σε ηλικία δυόμισι ετών ο Στράτος Εγγλέζος στερήθηκε την όρασή του, όμως καταφέρνει να υπερνικά όλες τις δυσκολίες. Είναι άριστος μαθητής και παράλληλα ένα πολύ δραστήριο παιδί που γεμίζει τον χρόνο του με πάρα πολλές ασχολίες. Η οικογένειά του έχει προσαρμόσει τη ζωή της στις ανάγκες του παιδιού και οι γονείς του (πυροσβέστης ο πατέρας και νηπιαγωγός η μητέρα) τον ενθαρρύνουν σε κάθε βήμα του και φροντίζουν να μη στερείται τίποτα σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά. Τέλειωσε το γυμνάσιο με βαθμό 19,1 και τώρα που η οικογένεια επέστρεψε στο νησί για να πάει στο λύκειο, έχει αρχίσει μια νέα προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί έγκαιρα ο εξοπλισμός που απαιτείται για να μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα.
Η οικογένεια μένει τώρα στα Πάμφιλα, ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μυτιλήνη και ο Στράτος γράφτηκε στο λύκειο της περιοχής. «Θέλουμε να κοινωνικοποιηθεί, στο πλαίσιο αυτής της τοπικής κοινωνίας όπου ζούμε» λέει η μητέρα του κ. Ταξιαρχούλα Εγγλέζου. Στο Λύκειο Παμφίλων δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός, όπως βέβαια και σε όλα τα σχολεία της Λέσβου. Σε όλο τον νομό άλλα τέσσερα παιδιά αντιμε- τωπίζουν ανάλογα προβλήματα όρασης. Δύο στη Λήμνο και δύο στη Λέσβο (στον Δήμο Πέτρας και στον Δήμο Αγίας Παρασκευής).
«Για το πρόβλημα υπήρξε πολύ μεγάλη ευαισθητοποίηση από τους τοπικούς φορείς εκπαίδευσης όπου απευθυνθήκαμε και πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση» λέει η μητέρα του παιδιού.
Τρεις μήνες καθυστέρηση 
Γνωρίζοντας από κοντά όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με προβλήματα όρασης, οι γονείς του τονίζουν ότι στη Μυτιλήνη υπάρχει ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς, όμως είναι θέμα της Πολιτείας να καλύψει τις ανάγκες. «Καθυστερούν οι τοποθετήσεις των ειδικών εκπαιδευτικών και φθάνουν να πιάνουν δουλειά τον Δεκέμβριο, με τρεις μήνες καθυστέρηση. Επίσης καθυστερεί πολύ ο εξοπλισμός. Περιμέναμε πέντε χρόνια για να μας στείλουν τον υπολογιστή με το ειδικό πρόγραμμα για τυφλούς. Η Πολιτεία κινείται πολύ αργά στα ζητήματα αυτά» λέει ο κ. Βασίλης Εγγλέζος.
Στο σπίτι υπάρχουν τα πάντα. Ό,τι χρειάζεται: από ειδική γραφομηχανή με κατάλληλο χαρτί για να γράφει, μέχρι ξυπνητήρι αλλά και κινητό τηλέφωνο για άτομα με προβλήματα όρασης.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ
οι τοποθετήσεις των ειδικών εκπαιδευτικών και φθάνουν να πιάνουν δουλειά τον Δεκέμβριο με τρεις μήνες καθυστέρηση
Παιδί… θαύμα
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ όπως λέει ο ίδιος ο Στράτος δεν είναι δύσκολη υπόθεση για εκείνον. Μαθαίνει τα μαθήματα κυρίως από την παράδοση στο σχολείο, ενώ στο σπίτι με τη βοήθεια υπολογιστή που έχει ειδικό πρόγραμμα για τυφλούς, κασέτες όπου είναι ηχογραφημένα τα περισσότερα μαθήματα και άλλο ειδικό εξοπλισμό, διαβάζει καθημερινά για την επόμενη ημέρα. Δεν σταματά όμως εκεί. Έχει πάρει πτυχίο ecdl στους υπολογιστές, μαθαίνει αγγλικά και γαλλικά, ενώ έχει και άλλες δραστηριότητες. Από την ηλικία των 5 ετών έμαθε να παίζει αρμόνιο, ασχολείται με την κεραμική και έχει πάρει βραβείο σε σχολικό διαγωνισμό, με την καλαθοπλεκτική, κάνει τζούντο και παρακολουθεί μαθήματα παραδοσιακών χορών. Η επιστροφή στο χωριό ήταν δική του επιλογή, αφού όπως λέει ο ίδιος«μου αρέσει να βρίσκομαι κοντά στη φύση. Μου αρέσει η ηρεμία, η μυρωδιά των δέντρων και της θάλασσας. Δεν αντέχω τον θόρυβο των μεγάλων πόλεων».ΠΗΓΗ.lesvosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: