Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Απόφαση - σταθμός για το ποδόσφαιρο!


Η τεχνολογία εισάγεται στο ποδόσφαιρο έπειτα από σχετική απόφαση της FIFA σε σημερινή συνεδρίασή της στη Ζυρίχη και πιο συγκεκριμένα το περιβόητο goal-line technology!
Δηλαδή ο έλεγχος για το αν πέρασε η μπάλα ή όχι την γραμμή.
Απόφαση σταθμός στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που θα δώσει επιτέλους τέλος στο ερώτημα «πέρασε ή όχι η μπάλα την γραμμή» και δεν θα εξαρτάται πια αποκλειστικά από το ανθρώπινο μάτι του διαιτητή ή των βοηθών του.
Η IFAB (International FA Board) συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης για το φλέγον ζήτημα της εισαγωγής της τεχνολογίας στο χώρο του ποδοσφαίρου!
Φυσικά, η έγκριση του Goal Line Technology ήρθε μετά από πολλές "φωνές", που μοιραία οδήγησε στην δοκιμή του συστήματος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Η πρώτη εμφάνιση της τεχνολογίας στο άθλημα θα γίνει τον Δεκέμβριο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, έπειτα στο Confederations Cup το 2013 και στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το 2014!
Το τελευταίο «κρούσμα» με γκολ που δεν μέτρησε ποτέ και έκανε... ακόμη πιο αναγκαία την είσοδο της τεχνολογίας, ήταν αυτό στην τρίτη αγωνιστική των ομίλων του Euro 2012, όπου η Ουκρανία σκόραρε κατά της Αγγλίας, με τον Τέρι να απομακρύνει τη μπάλα μέσα από την εστία και να «ξεγελάει» τους βοηθούς διαιτητή που δεν είδαν ποτέ ότι είχε περάσει ολόκληρη τη γραμμή.
Με ικανοποίηση «υποδέχθηκαν» την είδηση στην αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. «Η Premier League στηρίζει απόλυτα το νέο εγχείρημα και υποστήριζε ευθύς εξ αρχής την ιδέα της εισόδου της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο. Υποδεχόμαστε με χαρά την απόφαση της FIFA. Θα συζητήσουμε με τις αρμόδιες αρχές για την είσοδο του Goal Line Technology και στην Premier League, όσο το δυνατόν πιο σύντομα» η επίσημη τοποθέτηση της FA.
Στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στη Ζυρίχη παραβρέθηκε και ο επικεφαλής διαιτησίας της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Νιλ Μπέρι, ενώ στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν και αυτό της προσθήκης ακόμη περισσότερων βοηθών διαιτητή, όπως έχει εφαρμοστεί στο Europa League και έγινε και στο Euro 2012 στα γήπεδα των Πολωνίας και Ουκρανίας.
Οι τρεις καινοτομίες που θα εισαχθούν στο ποδόσφαιρο θα είναι οι εξής:
1. Το σύστημα GoalRef: Ένα μαγνητικό πεδίο μπροστά από την κάθε εστία, με αισθητήρες που θα εντοπίζουν και θα δείχνουν στους διαιτητές την ακριβή θέση της μπάλας, όταν αυτή θα βρίσκεται κοντά στην τελική γραμμή και αν αυτή θα την έχει περάσει ή όχι.
2. Το σύστημα Hawk-Eye (μάτι του γερακιού): Θα εγκατασταθούν και θα χρησιμοποιούνται έξι με οχτώ κάμερες με διαφορετική οπτική γωνία που επίσης θα βοηθούν τους ρέφερι σε κάθε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία για τη θέση της μπάλας, κυρίως στην τελική γραμμή.
3. Άδεια εγκατάστασης: Το Goal Line Technology θα μπορεί να εισαχθεί σε όλα τα γήπεδα του κόσμου, αρκεί η εκάστοτε ποδοσφαιρική ομοσπονδία να απευθύνεται στη FIFA για την απαραίτητη άδεια.
Για να εγκατασταθεί η τεχνολογία σε κάποιο γήπεδο, θα πρέπει πρώτα να γίνουν ορισμένες δοκιμές σε συνθήκες επίσημων αγώνων και μόλις η ομοσπονδία της χώρας πάρει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει, θα υπογράφονται τα συμβόλαια για την επίσημη άδεια χρήσης της τεχνολογίας.
Στην τελευταία δοκιμή, θα εξετάζεται η λειτουργικότητα του συστήματος και η έγκριση πλήρους εγκατάστασης του Goal Line Technology θα λαμβάνεται από τον σύλλογο και την ιδιοκτησία του γηπέδου.ΠΗΓΗ.sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: