Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Το «μπουμ» στα φωτοβολταϊκά ωφέλησε μόνον τους εισαγωγείς

Πριν λίγες μέρες, η κινεζική εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελς  ReneSolar, ανακοίνωνε περιχαρής ότι οι εξαγωγές της στην Ελλάδα ξεπέρασαν το ορόσημο των 100 MW.
Μάλιστα τόνιζε ότι το ρεκόρ εξαγωγών επιτεύχθηκε σε ελάχιστο χρόνο, καθώς στην Ελληνική αγορά μπήκε μόλις το Νοέμβριο του 2011, μέσω του εδώ αντιπρόσωπου που είναι η big solar.
Για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη, να αναφέρουμε ότι το 2012 στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, χωρίς τα νησιά, προστέθηκαν συνολικά 841 MW φωτοβολταϊκών μονάδων.
Από αυτό το μέγεθος που είναι η ελληνική αγορά το 2012, η κινέζικη εταιρεία εξασφάλισε μερίδιο γύρω ή λίγο πάνω από το 10%, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο.

Για αυτό και ο διευθύνων της εταιρείας Xianshou Li πλέκει το εγκώμιο της Ελλάδας και της εταιρείας που τον εκπροσωπεί.
Βεβαίως το πανηγύρι με τα φωτοβολταϊκά τέλειωσε, αφού οι εξωπραγματικά υψηλές τιμές με τις οποίες πληρώνονται το ρεύμα, «γονάτισαν» καταναλωτές και όλο το σύστημα πληρωμών.
Ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να επιβάλει φορολογία στο τζίρο των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται φωτοβολταϊκά, ώστε να κλείσει κατά το δυνατόν τη μαύρη τρύπα του λογαριασμού από όπου πληρώνεται η παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές και έτσι να περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας. Έτσι το ενδιαφέρον για νέες εγκαταστάσεις σχεδόν μηδενίστηκε και φυσικά η Ελλάδα θα πάψει να είναι «γη της Επαγγελίας» για τους Κινέζους κατασκευαστές.
Μη νομισθεί ότι τα λέμε αυτά επειδή μας έπιασε πόνος για τους Κινέζους.
Ήδη η εταιρεία που τους εκπροσωπεί έβαλε πόδι στην Τουρκία και την Κύπρο.
Τα λέμε γιατί παρ΄ότι λειτουργούν στην Ελλάδα τέσσερα υπερσύγχρονα εργοστάσια κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελς, η «εισβολή» των κινέζικων τα οδήγησε σε μαρασμό και σε κλείσιμο γραμμών παραγωγής, με δραματική μείωση θέσεων εργασίας.
Υποσχέσεις για θεσμοθέτηση κινήτρων υπέρ των εγχωρίων πάνελς, έμειναν υποσχέσεις παρά το ότι αντίστοιχες ενισχύσεις εφαρμόζονται σε άλλες κοινοτικές χώρες.
Συμπέρασμα; Το «μπουμ» στα φωτοβολταϊκά, εξασφάλισε υψηλότατα εμπορικά περιθώρια σε εισαγωγείς και διακινητές, δεν πρόσφερε αξιόλογη εγχώρια προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα, φόρτωσε τους Έλληνες καταναλωτές ηλεκτρικού με τεράστιο επιπλέον κόστος.
Το πόσο αρνητικό είναι το αλγεβρικό άθροισμα όλων αυτών, θα μπορούσε να το δείξει μια εμπεριστατωμένη μελέτη.
Μακάρι να την κάνει κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: