Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί το μαγείρεμα "καταστρέφει" το παρθένο ελαιόλαδο

Μπορεί το παρθένο ελαιόλαδο να είναι το πιο υγιεινό λάδι, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα Πορτογάλων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Food Research International», όταν θερμαίνεται, χάνει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του.
Συγκεκριμένα, το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από τα άλλα έλαια, καθώς και βιοενεργά συστατικά που λέγονται φαινολικές ενώσεις και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων ασθενειών, ωστόσο, κατά το μαγείρεμα η ποιότητά του μειώνεται δραστικά, καθώς αυτές καταστρέφονται.
«Η κατανάλωση αγνού παρθένου ελαιολάδου αυξάνεται παγκοσμίως, κυρίως λόγω των τεκμηριωμένων οφελών που παρέχει στην υγεία», γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο.
«Ωστόσο, οι διάφορες τεχνικές μαγειρέματος, από το τηγάνισμα και το βράσιμο στον ατμό έως το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων και το ψήσιμο, αναμφισβήτητα τροποποιούν το χημικό προφίλ του, ελαττώνοντας τις φαινολικές ενώσεις».
Οι ειδικοί συνιστούν να το θερμαίνουμε το λιγότερο δυνατόν, είτε προσθέτοντάς το λίγο-λίγο στη διάρκεια του μαγειρέματος είτε μετά την ολοκλήρωσή του.
ΠΗΓΗ.24wro.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: