Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Διπλωμάτες της Αυστρίας, Ελβετίας και Γερμανίας στο Αρχαίο Δίον

Ενόψει του Φεστιβάλ Ολύμπου 2014
Στις εγκαταστάσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου, στο Δίον Πιερίας, έγινε το πρωί της Παρασκευής η δεύτερη επίσημη συνάντηση των εκπροσώπων του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου και των τριών χωρών, δηλαδή της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας, οι οποίες συμμετέχουν στο μεγάλο φετινό πολιτιστικό γεγονός, που όπως φαίνεται θα είναι από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων.

Στην αρχή της συνάντησης που συμμετείχαν από την πλευρά των φιλοξενούμενων οι Βασίλειος Μανδύλας - επίτιμος πρόξενος της Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη, Έβελυν Παπαδοπούλου - επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας στη Θεσσαλονίκη, Anita Englest - Zerbin - αναπληρώτρια γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και Peter Panes – διευθυντής του Ινστιτούτου «Γκαίτε» στη Θεσσαλονίκη, έγινε μια σύντομη παρουσίαση της 42χρονης ιστορίας του Φεστιβάλ Ολύμπου με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστου καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους, δηλώνοντας παράλληλα τη χαρά και την ικανοποίηση για την υλοποίηση της πρότασης του ΟΡ.ΦΕ.Ο., καθώς και την ευχή του για να γίνει ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ στην ιστορία του θεσμού.
Μετά οι εκπρόσωποι των χωρών κατέθεσαν τις αναλυτικές τους, με τις οποίες θα σχεδιασθεί το πρόγραμμα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Νίκος Πασχαλούδης, υπεύθυνος προβολής και δημοσίων σχέσεων του ΟΡ.ΦΕ.Ο και συντονιστής της συνεργασίας, Γιάννης Κυρίτσης - πανεπιστημιακός καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΤΟΥ BOISSONNAS», Πλάτων Τασχουνίδης, μέλος του Δ.Σ., Χάϊδω Παπαχατζή, μέλος της επιτροπής προβολής του Φεστιβάλ Ολύμπου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κώστας Μυστακίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη του Φεστιβάλ Ολύμπου 2014 αποφασίσθηκε να γίνει το Σάββατο 5 Ιουλίου.
Μετά την εποικοδομητική συνάντηση οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στο μουσείο από την καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Σεμέλη Πινγιάτογλου.
Τέλος, για το Φεστιβάλ Ολύμπου 2014 και τις συνεργασίες, έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:
Παπαχρήστου Γρηγόρης - Πρόεδρος Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου:
  1. O πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος καλωσορίζει τους εκπροσώπους των ξένων χωρών
 «Σήμερα έγινε μια πολύ σημαντική συνάντηση. Οι τρεις χώρες με τις οποίες θα συνεργασθεί φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου, ήταν εδώ με τους επίσημους εκπροσώπους τους, τους αντίστοιχους προξένους από την Αυστρία, την Ελβετία και τη Γερμανία που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι συμμετείχαν με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τη συμβολή τους στο φετινό Φεστιβάλ.
Με την παρουσία τους στον τομέα της μουσικής, του Θεάτρου, των εικαστικών τεχνών και γενικότερα με καλλιτεχνικές προτάσεις και μαζί βέβαια με τις δικές μας εκδηλώσεις, θεωρούμε ότι φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου, το 43ο, δίνει μια νέα και δυναμική διάσταση στο χώρο του πολιτισμού.
Οι επαφές με τους πολιτισμούς άλλων χωρών που γίνονται μας ανοίγουν δρόμους και έτσι θα υπάρξει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από τους έλληνες και από τους ξένους που θα επισκεφθούν την Πιερία, οι οποίοι θα δουν από κοντά τη συνεργασία που αναπτύσσεται.
Είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει στον τόπο μας και νομίζω ότι είναι το μόνο Φεστιβάλ που επιχειρεί τέτοιου είδους ανοίγματα και συνεργασίες σε επίσημο πολιτειακό επίπεδο.
Η πρώτη συνεργασία έγινε με τους πρέσβεις στην Αθήνα και σήμερα εδώ με τους προξένους. Ακούσθηκαν πάρα πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, πράγματα που θα συμβούν για πρώτη φορά εδώ στον τόπο μας και όλοι μαζί ξεκινάμε αμέσως τη δουλειά για να τις επεξεργασθούμε.
Από ότι φαίνεται θα είμαστε έτοιμοι πολύ έγκαιρα για να παρουσιάσουμε στον κόσμο το τι πρόκειται να συμβεί το καλοκαίρι.
Ένα ιδιαίτερα πολιτιστικό καλοκαίρι, περιμένει τους πολυάριθμους φίλους του Φεστιβάλ. Και τους παλιούς και τους νέους.
Η εξωστρέφεια και τα ανοίγματα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, νομίζω ότι είναι στοιχεία που τα χρειαζόμαστε και τα έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη αυτούς τους κρίσιμους καιρούς.
Αρχικά όταν ανακοινώσαμε ότι θα συνεργαζόμασταν και με τη Γερμανία, υπήρχε ένας δισταγμός, αλλά πιστεύω ότι εμείς τολμούμε να κάνουμε κινήσεις με χώρες που επηρεάζονται, εξελίσσονται και από τις οποίες εξαρτώνται πάρα πολλά πράγματα και διεκδικούμε και να παρουσιάσουμε δικά μας πράγματα και να δούμε δικά τους.
Και βέβαια από την άλλη πλευρά να δημιουργηθεί ένα πνεύμα συνεργασίας μέσα από τον πολιτισμό, ο οποίος μπορεί να φέρει τον κόσμο πιο κοντά και να δούμε έτσι και την άλλη διάσταση των πραγμάτων μεταξύ των σχέσεων αυτών των χωρών, γιατί δεν υπάρχουν μόνο στοιχεία που μας φέρνουν, θα έλεγα, σε μια διάσταση, αλλά υπάρχουν και αυτά που μπορούν να μας ενώσουν και μέσα από αυτά μπορούμε να πετύχουμε άλλες προσεγγίσεις και σε θέματα που ξεφεύγουν από το χώρο του πολιτισμού».
Αnita Englert - Zrbin – Αναπληρώτρια πρόξενος της Γερμανίας:
  1. Η Αnita EnglertZrbin, αναπληρώτρια πρόξενος της Γερμανίας
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ Ολύμπου μαζί με τις άλλες δύο χώρες.
Η ιστορία αυτής της περιοχής που είναι μεγάλη, μας εμπνέει.
Μεταξύ της Βόρειας Ελλάδας και της Γερμανίας υπάρχει μια ιδιαίτερη επαφή και είναι πολύ ενδιαφέρον και απαραίτητο να προσφέρουμε καλλιτεχνική δραστηριότητα σ΄ αυτό εδώ τον τόπο».
Μανδύλας Βασίλειος - Επίτιμος πρόξενος της Ελβετίας:
Ο επίτιμος πρόξενος της Ελβετίας Βασίλειος Μανδύλας
«Θεωρώ ότι σήμερα αξιοποιήσαμε ουσιαστικά μια εξαιρετική ιδέα που είχε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο πέρυσι μας προσέγγισε με την πρόταση συνεργασίας και με την Ελβετία. Παράλληλα, όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχει μία εξαιρετική σχέση και με τις άλλες δύο χώρες, γερμανόφωνες και αυτές. Σήμερα είμαστε εδώ για τη υποβολή των προτάσεών μας και ουσιαστικά είναι ένα κοινό πρόγραμμα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Πιστεύω ότι θα έχει πολύ μεγάλη επιτυχία, διότι ουσιαστικά κινούμαστε στο ίδιο πλαίσιο.
Ο οικονομικός παράγοντας θα πρέπει να υποστηριχθεί πολύ συστηματικά είτε με τη μορφή χορηγιών, είτε με την υποστήριξη των ίδιων των χωρών.
Πάντως είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την επιτυχία του Φεστιβάλ και φέτος».
Peter Panes - Διευθυντής του GOETE INSTITOUT στη Θεσσαλονίκη:
Ο  Διευθυντής του GOETE INSTITOUT στη Θεσσαλονίκη Peter Panes
«Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει συνεργασία σε προγράμματα με την Αυστρία και την Ελβετία και φέτος είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεργασθούμε και με την Πιερία».
Η επίτιμη πρόξενος της Αυστρίας Έβελυν Παπαδοπούλου

Από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Αυστρίας, Ελβετίας και Γερμανίας




Από την ξενάγηση στο μουσείο από την καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Σεμέλη Πινγιάτογλου
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: