Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ -ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Με σεβασμό στη διαχρονικότητα των αξιών της Ελληνικής επανάστασης του 1821
αλλά και στη σημαντική προσφορά της Φιλικής Εταιρείας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης οργάνωσε και παρουσίασε την Κυριακή 27 Απριλίου 2014 στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής των Ελλήνων και σημερινό Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, μουσικό-ιστορικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα διανθισμένο με αφηγήσεις των γεγονότων της εποχής, απαγγελίες ποιημάτων της επαναστατικής περιόδου καθώς και μουσικά ακούσματα από το παραδοσιακό και σύγχρονο ρεπερτόριο.
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με την ευγενική συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων και εστιάστηκε στη συμβολή της Φιλικής Εταιρείας στα προεπαναστατικά δρώμενα.
Η αφορμή της συμπλήρωσης διακοσίων χρόνων από την ίδρυση της, πρόσδεσε εορταστικό και πανηγυρικό χαρακτήρα.
Με την καλλιτεχνική καθοδήγηση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη η χορωδία της Ε.Π.Μ. Κατερίνης και οι αντίστοιχες Δημοτική Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», «fons musicalis» Αιγινίου και «Ολύμπιες Φωνές» του πολιτιστικού συλλόγου Νέων Πόρων-Πλαταμώνα, συνοδευμένες από 21μελή ορχήστρα και τους σολίστ Μαρία Δραγασιά, Γεώργιο Ανδρικόπουλο και Ηλία Παπάζογλου, απέδωσαν και ερμήνευσαν με τον ιδανικότερο τρόπο έργα από τη μουσική λαϊκή μας παράδοση αλλά και των νεότερων δημιουργιών.









Το αφιέρωμα στο οποίο η συμβολή του Ιστορικού-Εθνολόγου Θεόδωρου Ζαπουνίδη στην συγγραφή των κειμένων ήταν σημαντική και πολύτιμη, περιλάμβανε απαγγελίες από τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Ιωακείμ Οικονομίκο και αφηγήσεις των ιστορικών γεγονότων από τον δημοσιογράφο Περικλή Χατζηγιάννη, ο οποίος προλογίζοντας και παρουσιάζοντας την εκδήλωση, επισήμανε: «Με το σημερινό μας αφιέρωμα αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής τόσο στους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, όσο και στους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων που ξεκίνησε νικηφόρα επτά χρόνια αργότερα, το 1821.
Τούτη η χρονιά έχει δύο συμβολικές αναφορές.
Τη συμπλήρωση δύο αιώνων από το γενέθλιο έτος της Φιλικής Εταιρείας, αλλά και τα εξήντα χρόνια από την ίδρυση του κορυφαίου πολιτισμικού θεσμού της Πιερίας, την Ε.Π.Μ. Κατερίνης».
Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης,αφού ευχαρίστησε και συνεχάρει όλους τους συντελεστές για το κοινό εγχείρημα των τεσσάρων χορωδιών, τόνισε: «Ευχαριστούμε τη Βουλή των Ελλήνων και τον πρόεδρο της βιβλιοθήκης και εσωτερικών θεμάτων του κοινοβουλίου Βουλευτή Πιερίας Κωνσταντίνο Κουκοδήμο για την ανάθεση στην Εταιρεία Πιερικών Μελετών της πανηγυρικής και επετειακής των διακοσίων χρόνων εκδήλωσης της Φιλικής Εταιρείας.
Επίσης ευχαριστούμε και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για τη φιλοξενία.
Σήμερα επιτελούμε ένα ύψιστο χρέος, ένα ιερό μνημόσυνο στους επώνυμους και άγνωστους ήρωες που θυσιαστήκαν για την πατρίδα. Δε θα υπήρχε καλύτερος τρόπος και χώρος για να τιμήσουμε την Φιλική Εταιρεία αλλά και να εορτάσει η Ε.Π.Μ. τα εξηντάχρονα της δημιουργικής μας πορείας.
Το αφιέρωμα αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων της Εστίας με γενικό τίτλο ΄΄ εαρινές ημέρες Μουσών 2014».
Εκφράζοντας τις ευχαριστίες και συγχαίροντας το σύνολο των διοργανωτών ο Ειδικός Γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος παραλαμβάνοντας τις προσφερόμενες από τους προέδρους των χορωδιών αναμνηστικές και αντιπροσωπευτικές της Πιερικής ιστορίας εκδόσεις, γνωστοποίησε ότι το αφιέρωμα στο χώρο της παλαιάς Βουλής που φιλοξενεί μόνο αξιόλογες εκδηλώσεις, ήταν ο καλύτερος σεβασμός στη δράση και το έργο της Φιλικής Εταιρείας.
Η συγκίνηση και το διαρκές χειροκρότημα όσων παρακολούθησαν το αφιέρωμα σταχυολογούν την επιτυχία του εγχειρήματος, με τον έφορο χορωδίας και αθόρυβο εργάτη της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Αντώνιο Μπίντα να δέχεται την επιβράβευση του κοινού και τις παροτρύνσεις για πραγματοποίηση ανάλογων πολιτιστικών πρωτοβουλιών.
Τέλος, ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Διονύσιος Πασχάλης που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, δήλωσε: «Μας γοήτευσε το σημερινό αφιέρωμα το οποίο πρέπει να γίνει γνωστό σε κάθε γωνιά του Ελληνισμού.
Η Πιερία μας, τίμησε όπως αρμόζει τον αγώνα για την παλιγγενεσία των Ελλήνων.
Η ίδια εκδήλωση που θα παρουσιασθεί και στο Αλεξάνδρειο στις 8 Μαΐου δίνει την ευκαιρία να την απολαύσουν οι συντοπίτες μας.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους».
Το αφιέρωμα θα παρουσιασθεί και στο Βουλευτικό του Ναυπλίου (πρώτη Βουλή των Ελλήνων) στις 13 Σεπτεμβρίου 2014.


ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ
ΠΛ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 1
601 00 ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Τηλ.: 6977 289170



Δεν υπάρχουν σχόλια: