Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ: 43 χρόνια στην κορυφή του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Ολύμπου, που πραγματοποιείται στο Νομό Πιερίας, κλείνει φέτος 43 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και έχει και έχει διαγράψει μια σημαντική καλλιτεχνική πορεία.
Με απαρχή τις γιορτές των Μουσών το 1972, το Φεστιβάλ Ολύμπου μεταμορφώθηκε μέσα από την πορεία του στο χρόνο, σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό θεσμό που μετρά χιλιάδες φίλους και χαίρει εκτίμησης για την αισθητική πληρότητα των καλλιτεχνικών γεγονότων που παρουσιάζει κάθε καλοκαίρι.
Τα καλλιτεχνικά γεγονότα που παρουσιάζονται αναφέρονται σε όλες τις μορφές της τέχνης, αρχαίο και σύγχρονο θέατρο, κλασσική, βυζαντινή, παραδοσιακή, και σύγχρονή μουσική, αρχαιολογικές ημερίδες, εικαστικές εκθέσεις, λογοτεχνικές εκδηλώσεις ,παιδικό θέατρο.

Αυτή η ποικιλία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και η ποιοτική τους αρτιότητα, αποτελούν και το μυστικό της μακρόχρονης παρουσίας του Φεστιβάλ και της προτίμησής του από χιλιάδες θεατές με διαφορετικά επίπεδα μόρφωσης και καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων.
Το Φεστιβάλ Ολύμπου οργανώνεται από τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (0Ρ.ΦΕ.0.), που είναι μία μη κερδοσκοπική αστική εταιρία και αποτελείται από 100 μέλη, που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, τη δημοσιογραφία και τις επιχειρήσεις.
Διοικείται από εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο που εκλέγεται κάθε τρία χρόνια.
Ο οργανισμός συνεργάζεται με τα δύο κρατικά θέατρα της χώρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με τα περιφερειακά δημοτικά θέατρα, με ιδιωτικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς, καθώς και με διεθνείς πολιτιστικούς φορείς.Η χρηματοδότηση του Φεστιβάλ γίνεται κυρίως από ιδιωτικές χορηγίες και από τα έσοδα των εισιτηρίων.
Για την τριετία 2011 – 2012 - 2013 το Φεστιβάλ χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ Κ. Μακεδονίας).
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι ΙΟΥΛΙΟ - ΑΥΓΟΥΣΤΟ και έχει ως στόχους:
-να φέρει σε επαφή τους κατοίκους και τους τουρίστες της Πιερίας με υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
-να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχή και .
-να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με τον πολιτισμό διαφόρων λαών
.
Από τις σκηνές του Φεστιβάλ έχει περάσει η αφρόκρεμα της ελληνικής και διεθνούς καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως, συνθέτες (Θεοδωράκης, Χατζηδάκης, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, Σαββόπουλος, Μικρούτσικος), τραγουδιστές (Νταλάρας, Μητσιάς, Πάριος, Ρέμος, Χατζής, Μαρινέλα, Αρβανιτάκη, Φαραντούρη, Πασπαλά, Γιαννάτου, Παπάζογλου, Μάλαμας, Θαλασσινός, Μποφίλιου, Ασλανίδου κ.α.), σκηνοθέτες (Τερζόπουλος, Βουτσινάς, Τσιάνος, Λαζάνης, Τριβιζάς, Καραντινός, Βογιατζής, Χουρμουζιάδης, Ευαγγελάτος), ηθοποιοί (Κατράκης, Συνοδινού, Βαλάκου, Τσακίρογλου, Καρακατσάνης, Βόγλης, Μιχαλακόπουλος, Βέγγος, Φέρτης, Μπέζος, Μπαζάκα, Μάινας, Κονιόρδου, Κωνσταντίνου, Χατζησάββας, Καραμπέτη, Μαρκουλάκης, Χειλάκης κ.α.) και διεθνείς καλλιτέχνες, όπως οι: Μίλβα, Ντέμης Ρούσος, Σεζάρια Εβόρα, Νάνα Μούσχουρη, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Λούθ Καζαλ, Γιαν Γκάρμπαρεκ , Σγουρός και Καβάκος.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις με έργα Τσαρούχη, Βασιλείου, Πικάσο, Νταλί, Ρώσων ζωγράφων από τη συλλογή Κωστάκη, γκραβούρες με θέματα τον Μ. Αλέξανδρο από συλλογή του Μουσείου του Λούβρου και έκθεση γλυπτών του Καλεβρά.
Η σαραντάχρονη ιστορική διαδρομή του Φεστιβάλ Ολύμπου αποτυπώθηκε στο καλαίσθητο επετειακό λεύκωμα «40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ».
Οι καλλιτεχνικές παραστάσεις πραγματοποιούνται σε χώρους με ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική αξία όπως:
-Το αρχαίο θέατρο Δίου.

-Το κάστρο του Πλαταμώνα.

-Η αρχαία Πύδνα.

-Τα αρχαία Λείβηθρα.

-Το κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου.

-Η Βυζαντινή Εκκλησία Παναγίας Κονταριώτισσας.

Από το 2010 καθιερώθηκε ο θεσμός της ΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ, με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με χώρες που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν μορφές του πολιτισμού τους στο Φεστιβάλ Ολύμπου.
Έτσι, το 39ο Φεστιβάλ Ολύμπου του 2010 ήταν αφιερωμένο στην ΓΑΛΛΙΑ,το 40ο Φεστιβάλ του 2011 στην ΙΣΠΑΝΙΑ, το 41οΦεστιβάλ του 2012 στη ΡΩΣΙΑ, το 42ο Φεστιβάλ του 2013 στη ΝΟΡΒΗΓΙΑ και για φέτος στο 43ο Φεστιβάλ του 2014 έχει προγραμματισθεί να είναι τιμώμενες χώρες η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, η ΑΥΣΤΡΙΑ και η ΕΛΒΕΤΙΑ.
Ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων που αφορούν τις τιμώμενες χώρες, γίνεται με τη συνεργασία των διπλωματικών αρχών και των πολιτιστικών τους ιδρυμάτων, προκειμένου να παρουσιασθεί στο Φεστιβάλ με έγκυρο τρόπο ο πολιτισμός της τιμώμενης χώρας.
Η γεωγραφική προέλευση των θεατών είναι κατά σειρά: Νομός Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Ημαθίας, Κοζάνης, Αττικής, λοιπή Ελλάδα και εξωτερικό.
Με μεράκι και φαντασία το Φεστιβάλ Ολύμπου θα συνεχίσει και φέτος το καλοκαίρι το ταξίδι του στον πολιτισμό. Με σφρίγος και ζωντάνια θα σκαρφαλώσει στο Κάστρο του Πλαταμώνα για να ατενίσει το απέραντο γαλάζιο του Θερμαϊκού με συνοδεία από εξαίσιες μουσικές, θα περιδιαβεί τους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου, των Λειβήθρων, της αρχαίας Πύδνας, εκεί όπου ο θεατρικός λόγος θα υμνήσει τον άνθρωπο και την μοίρα του, εκεί όπου μεγάλες ορχήστρες θα ανυψώσουν την ανθρώπινη καλλιτεχνική δημιουργία ίσα με την κορυφή του Ολύμπου.
Θα φωλιάσει στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών για να παρουσιάσει καλλιτεχνικά έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας.
Ιδιαίτερη φέτος στιγμή θα είναι η έκθεση φωτογραφιών του Ολύμπου του Ελβετού Frederic Boissonnas που κατέκτησε πρώτος την κορυφή του το 1913.
Μια έκθεση γιορτή για το 100 χρόνια από την κατάκτηση της ποιο ψηλής κορυφής του μυθικού βουνού των Ελλήνων.
Αν κάποιος αποφασίσει να επισκεφθεί την Πιερία γιατί έχει πανέμορφες ακτές, γιατί έχει υπέροχα ξενοδοχειακά καταλύματα για όλα τα βαλάντια, γιατί έχει εξαιρετικά ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους, ας έχει υπόψη του ότι θα έχει την δυνατότητα να ζήσει νύχτες μαγικές και ονειρεμένες κάτω από τον έναστρο ουρανό της Πιερίας και την αγκαλιά του Ολύμπου, παρακολουθώντας τις καλλιτεχνικές παραστάσεις.
Πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ μπορεί να κανείς να δει στην ιστοσελίδα
www.festivalolympou.gr  και στο www.facebook.com/olympoufestival
*Ο Νίκος Πασχαλούδης είναι μέλος Δ.Σ. του ΟΡ.ΦΕ.Ο. και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων.
Είναι πτυχιούχος Δασολογίας Α.Π.Θ. και διετέλεσε Διευθυντής Δασών Πιερίας, Αντινομάρχης Πιερίας και Πρόεδρος Δ.Σ Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. 

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ (ΟΡ.ΦΕ.Ο)
Φεστιβάλ Ολύμπου                                                               
Γραφείου Τύπου – Σφήκας Δημ.
Σανταρόζα 1 - 601 00 Κατερίνη
Τηλ: 6978 495134

Δεν υπάρχουν σχόλια: