Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

'Oλοι στο Εθνικό Ταμείο Ασφάλισης (ΕΤΑ) πλην αγροτών

Το Εθνικό Μητρώο δημιουργεί «τετελεσμένο» στο χώρο της ασφάλισης για την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων σε ένα Ταμείο Κύριας Ασφάλισης, το οποίο θα ονομάζεται Εθνικό Ταμείο Ασφάλισης (ΕΤΑ) και θα ασφαλίζει συνολικά 5.260.000 ασφαλισμένους (μισθωτή εργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα).
1. Στο ΕΤΑ, που θα έχει ως «κορμό» το ΙΚΑ, θα ενσωματωθούν ο ΟΑΕΕ με 970.000 ασφαλισμένους, το ΕΤΑΑ με 213.000 ασφαλισμένους, το..ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με 18.500 ασφαλισμένους και το ΝΑΤ με 8.200 ασφαλισμένους, καθώς και το σύνολο των επικουρικών Ταμείων που έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ως ανεξάρτητοι σε πρώτη φάση λογαριασμοί, με στόχο στη συνέχεια η επικουρική σύνταξη να ενσωματωθεί στην κύρια και να αποτελεί μέρος της.

2. Την αυτοτέλειά του θα διατηρήσει ο ΟΓΑ με 664.000 ασφαλισμένους, επειδή είναι «ιδιόμορφη» περίπτωση, καθώς είναι ελάχιστες οι εισφορές που εσπράττει (300 εκατ. ευρώ ετησίως), ενώ αποδίδει 4 δισ. ευρώ σε συντάξεις και άλλα επιδόματα (τριτεκνία, πολυτεκνία).
3. Επίσης μέσα στο επόμενο εξάμηνο πρέπει να προχωρήσει η απορρόφηση των 60 προνοιακών κλάδων σε έναν που θα περιλαμβάνει ενιαίους όρους και παροχές, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσουν ως αυτόνομοι λογαριασμοί μέσα στο ΕΤΑ.
4. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καθιερώνεται βασική και αναλογική σύνταξη για κάθε Ταμείο.
Η βασική σύνταξη θα είναι κοινή για όλα τα Ταμεία (360 ευρώ) και μόνο αυτή θα επιδοτεί ο προϋπολογισμός.
Η δε αναλογική θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών του ασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο.
Οι συντελεστές υπολογισμού ρίχνουν τις συντάξεις στο 60%, ενώ από το 2020 οι συντάξεις πέφτουν στο 48% του βασικού μισθού (από το 70% που είναι σήμερα).
5. Από 1ης Ιανουαρίου 2015 το κράτος αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και του ΝΑΤ, πλην των ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του συστήματος ασφάλισης προσωπικού της Τραπέζης της Ελλάδος.
Το ποσό αυτό επιμερίζεται στους οργανισμούς ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων και των ποσών που καταβάλλονται.
ΠΗΓΗ.greece-salonika.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: