Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αυτόματες κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις για χρέη έως 10.000 ευρώ προς το δημόσιο

Αυστηρότερες και ταχύτερες γίνονται οι διαδικασίες κατασχέσεων λογαριασμών για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η εφορία, θα έχει εικόνα για το σύνολο των βασικών κατηγοριών δαπανών των φορολογούμενων, ώστε, μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεών τους, να εντοπίζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος.

Ταυτόχρονα θα ενεργοποιούνται αυτόματα οι διαδικασίες των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές έως 10.000 ευρώ ενώ οι κατασχέσεις θα επεκτείνονται και σε χρηματοικονομικά προϊόντα όπως μετοχές,αμοιβαία κεφάλαια κτλ.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι θα ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ.
Ειδικότερα στο σχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:
- Δημιουργία συστήματος παρακολούθησης αποτελεσμάτων ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης προγραμμάτων πλειστηριασμού.
- Εφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών ενημέρωσης νέων οφειλετών σε μηνιαία βάση και επέκταση της διαδικασίας πλήρους αυτοματοποίησης των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για οφειλές ως 10.000 ευρώ, με βάση το έτος και το είδος της οφειλής.
- Συνολική αξιολόγηση του προφίλ επικινδυνότητας των φορολογούμενων με τη χρήση συστήματος αξιολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
- Επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε χρηματοοικονομικά προιόντα.
- Προγραμματισμός και υλοποίηση διασταυρώσεων των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων με τις δηλώσεις ακινήτων κ.α.
-Υλοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
- Διασταύρωση με το υπουργείο Μεταφορών για τα ανασφάλιστα οχήματα.
- Ηλεκτρονική υποβολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στοιχείων που αφορούν δικηγορικούς συλλόγους, λιμεναρχεία, γραμματεία δικαστηρίων, συμβολαιογράφους και λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
- Υποβολή ηλεκτρονικής ενιαία δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
- Δημιουργία μηχανογραφικών εφαρμογών για την ηλεκτρονική παραλαβή των δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών και μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να είναι εφικτή η μετέπειτα επεξεργασία τους.
- Δημιουργία εφαρμογής για την υποβολή των στοιχείων ιδιωτικών συμφωνητικών.
- Δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου καταγγελιών και λοιπών αναφορών των φορολογούμενων.
ΠΗΓΗ. rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: