Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ BARBAROS ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Άκρως δυσοίωνες για το νέο έτος παρουσιάζονται οι προοπτικές, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, εξομάλυνσης της σοβαρής κρίσης με την Τουρκία
η οποία προκλήθηκε από την μονομερή και παράνομη ενέργεια της τουρκικής πλευράς να στείλει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ,Barbaros Hayrettin Paşa, για έρευνες ενεργειακών κοιτασμάτων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία… μέχρι τώρα «σφυρίζει αδιάφορα».
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Hürriyet, (21/12), η Τουρκία δεν έχει κανένα σκοπό να αποσύρει το Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ, αφού δεν υποχωρεί η κυπριακή πλευρά να σταματήσει τις δικές της έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα.
Έτσι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει τις δικές του παράνομες έρευνες, παρά τις όποιες διαμαρτυρίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τις χλιαρές και ευγενικές συστάσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, (στην πραγματικότητα υπουργείου… Εξωτικών), τις οποίες η τουρκική πλευρά τις αντιμετωπίζει με… χαρακτηριστικά μειδιάματα!
Είναι χαρακτηριστικό πως στο τουρκικό δημοσίευμα οι Τούρκοι ειρωνεύονται τις έρευνες της πλατφόρμας, Saipem 10000, που έχει εγκαταστήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο οικόπεδο της Αφροδίτης στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοινώνοντας με πανηγυρικό ύφος ότι «άνθρακες ο θησαυρός των Ρωμιών».
Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, οι μέχρι τώρα έρευνες σε βάθος 5.500 μέτρων στον βυθό της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, δεν έχουν αποδώσει κανένα σημαντικό αποτέλεσμα.
Έτσι η πλατφόρμα αυτή, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά δημοσιεύματα που επικαλούνται δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, κ Λακοτρύπη, θα αναγκαστεί να μετακινηθεί από το σημείο αυτό και να εγκατασταθεί σε άλλο σημείο για να συνεχιστούν οι μέχρι τώρα άκαρπες έρευνες.
Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η αποτυχία των κυπριακών ερευνών, δίνει και μια ευκαιρία στην κυπριακή πλευρά να συμβιβαστεί με την Τουρκία και να συνεργαστεί με τους Τούρκους για να συνεχιστούν από κοινού οι έρευνες.
Δηλαδή να συνεργαστούν οι Κύπριοι με το παράνομο τουρκικό ερευνητικό, Barbaros Hayrettin Paşa, για να εξευρεθούν τα ενεργειακά κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ και στην συνέχεια να υπάρξει από κοινού εκμετάλλευση τους.
Δηλαδή μέ λίγα λόγια να δεχτούμε ένα ξένο στο δικό μας σπίτι και να μοιραστούμε μαζί του τα δικά μας αγαθά. Μπράβο στους Τούρκους!!
Το θέμα βέβαια έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από τις θρασύτητες τουρκικές προτάσεις και σχετίζεται με τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες και σίγουρα με την ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου στην διεθνή αγορά, μια εξέλιξη που έχει πλήξει κατά κύριο λόγο την ρωσική οικονομία.
Πέραν όμως όλων αυτών των παραγόντων που σχετίζονται με την κρίση της κυπριακής ΑΟΖ, εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η τουρκική προκλητικότητα έχει βάλει φρένο στις ενδοκοινοτικές συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μετά την αποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, διαμαρτυρόμενη για τις τουρκικές προκλησεις.
Αυτό είναι και το σημείο που «τσούζει» τους Τούρκους καθώς τους εκθέτει διεθνώς σαν η πλευρά που μπλόκαρε τις ειρηνικές προσπάθειες για το Κυπριακό.
Εδώ θα πρέπει να είναι ανυποχώρητη η ελληνοκυπριακή πλευρά και θα πρέπει να υπάρχει άμεση στήριξη από ελληνικής πλευράς, άσχετα με την πορεία των ερευνών για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι Τούρκοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι «τσαμπουκάδες» και μονομερείς προκλήσεις δεν περνούν.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα το καταλάβουν και από την ελληνική πλευρά, αν και… δεν το βλέπουμε με την σημερινή ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
ΠΗΓΗ.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: