Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Κωνσταντίνος Τσάφος:ένας από τους λίγους αθλητές bodybuilding που αγωνίζεται για ένα "καθαρό" άθλημα

Ο Κωσταντίνος Τσάφος είναι ένας αθλητής bodybuilding με σημαντικές διακρίσεις σε Ελλάδα και to εξωτερικό.
Το σώμα του ξεχωρίζει για την συμμετρική μυϊκή διάπλαση και την αρμονία του.
Ασχολούταν με το στίβο και την πυγμαχία αλλά οι προπονήσεις με αντιστάσεις τον κέρδισαν!
Η πορεία του ξεκινάει το 2011 με την κατάκτηση της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα της WABBA (world amateur bodybuilding association) στην κατηγορία body fitness.
Την επόμενη χρονιά στον ίδιο διαγωνισμό βγαίνει και πάλι δεύτερος.
Το 2013 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για τον Κωνσταντίνο καθώς κατακτά την 1η θέση και το γενικό τίτλο της WABBA.
Την πρωτιά θα εξασφαλίσει και στο Πανελλήνιο κύπελλο ΕΟΣΔ και το Elite Grand Prix.


Τι είναι όμως το bodybuilding;
Το bodybuilding ή αλλιώς σωματική διάπλαση είναι η διαδικασία αύξησης της μυϊκής μάζας και ταυτόχρονα της μείωσης του σωματικού λίπους.
Αυτό επιτυγχάνεται με συνδυασμό άρσης βαρών, επαρκούς πρόσληψης θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, καθώς και ξεκούρασης.Οι bodybuilders επιδεικνύουν το σώμα τους έναντι κριτικής επιτροπής, η οποία βαθμολογεί βάση εμφάνισης.
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει αναγνωριστεί από την ολυμπιακή επιτροπή ως ολυμπιακό άθλημα.
Από το 1970 το bodybuilding -όπως και τα περισσότερα αθλήματα- αρχίζει η συστηματική χρήση αναβολικών στεροειδών που έχει ως κύριο αποτέλεσμα την εμφάνιση ογκώδη ‘τεράτων’ όπως του Arnold Schwarzenegger και έπειτα του Ronnie Coleman. Άλλωστε τα στεροειδή μέχρι το ‘90 ήταν νόμιμα.
Το 1990, όμως, το κογκρέσο της Αμερικής σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάχρηση των αναβολικών συμπεριέλαβε τα στεροειδή στις ελεγχόμενες ουσίες.

Τα αναβολικά έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις: Αύξηση της πίεσης, υπερπηκτικότητα του αίματος, ανωμαλίες του ήπατος, αύξηση της κακής χοληστερόλης LDL, μείωση της καλής χοληστερόλης HDL, ψηλή πίεση, αυξημένος κίνδυνος για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, απότομες και συχνές αλλαγές της ψυχικής διάθεσης, ευερεθιστικότητα, επιθετικότητα, μείωση της ικανότητας κρίσης, προβλήματα ύπνου, ψευδαισθήσεις, παράνοια. Επίσης η κατάθλιψη μετά από τη διακοπή των στεροειδών αναβολικών έχει συσχετισθεί με αυτοκτονίες
Ο Κωνσταντίνος Τσάφος είναι ένας από τους λίγους αθλητές bodybuilding που αγωνίζεται για ένα ‘καθαρό’ άθλημα χωρίς τις υπερβολές που έχουν γίνει κανόνας τα τελευταία χρόνια, υποβιβάζοντας το άθλημα στα μάτια της κοινής γνώμης.

Ο ίδιος παραδέχεται πως το κίνητρό του ήταν και είναι η βελτίωση του σώματός του.
Αλλά τονίζει πως είναι ένας ‘ελεύθερος άνθρωπος’, που δεν τον κυβερνάει το σώμα του και δεν εξαρτιέται από την εξωτερική του εμφάνιση.
Καταλαβαίνει πως ζει σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον και είναι υπερβολή να υπολογίζει μία μία τις θερμίδες που τρώει, άλλωστε έχει και άλλα ενδιαφέροντα.
Η διατροφή του όμως είναι συγκεκριμένη και cheat meals (ελεύθερα γεύματα) κάνει μόνο σε γιορτές και διακοπές.
Βέβαια, ο αθλητισμός απαιτεί κάποιες θυσίες.
Δε βγαίνει, δεν πίνει, δεν καπνίζει και δε διασκεδάζει όπως ο υπόλοιπος κόσμος, πράγμα που δεν τον στεναχωρεί αφού δεν τον αγγίζουν οι συμβατικοί τρόποι διασκέδασης. ‘προτιμώ να δω μια ταινία, να παίξω video games, να πάω κάποια εκδρομή από το να βγω σε κάποιο club’

Ευχαριστεί την Ελληνική Αστυνομία, την οποία υπηρετεί, καθώς αναγνωρίζει την προσπάθειά του και στηρίζει το έργο του, ενώ ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη νοιώθει για τον χορηγό του- τα συμπληρώματα διατροφής now- και κυρίως τον Μάκη Παπουτσή που τον έχει στηρίξει σαν οικογένεια.
Σαν αθλητής δεν υπονομεύει ποτέ την προσπάθεια κανενός ειδικά πάνω στη σκηνή γιατί έτσι μειώνει και την αξία μιας πιθανής του νίκης.
Για τα αναβολικά πιστεύει πως υπονομεύουν τον αθλητισμό- ο οποίος προάγει την καλή φυσική κατάσταση και τη γενικότερη υγιεια- καθώς όχι μόνο βλάπτουν την υγεία, αλλά είναι και παράνομα.
Ο ίδιος δεν κάνει χρήση γιατί όπως λέει ‘Θέλω να ζήσω και να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν. Άλλωστε θαυμάζω την αρμονία και ένα σώμα γραμμωμένο, συμμετρικό μ έναν όγκο που δεν είναι υπερβολικός. Αυτό που βλέπω πλέον στη σκηνή δε μάρέσει.’

Επιθυμεί το άθλημα να γίνει ένα σημείο αναφοράς σε γονείς και παιδιά. Να βλέπει ο κόσμος τους bodybuilders στη σκηνή και να θέλει να τους μοιάσει!
‘Γενικά υπάρχει παραπληροφόρηση στο τομέα της σωματικής διάπλασης και τείνω από τη μεριά μου να συνδράμω παρέχοντας ορθή πληροφόρηση.
Γιατί η γνώση αποτελεί δύναμη και η δύναμη όπλο. Και μ’ αυτό το όπλο θα προσπαθήσω να δώσω μια ορθή εικόνα για το άθλημα που κάποιο έχουν αμαυρώσει.’
Όταν τον ρωτήσαμε γιατί κάνει αυτόν τον αγώνα εναντίον των αναβολικών είπε το εξής:
 ‘Έχω συνείδηση του ευζήν και θέλω να τη μοιραστώ’
ΠΗΓΗ.eirinika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: