Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ο πόλεμος των αγωγών μαίνεται!

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
Ο πόλεμος των αγωγών μαίνεται και η ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον αντιμέτωπη με την κατηγορηματική αντίθεση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των ΗΠΑ στην απόφαση της να επιτρέψει τη διέλευση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.
Η Ουάσιγκτον είναι απολύτως ξεκάθαρη.
Θα εναντιωθεί στην κατασκευή του έργου και έχει δηλώσει ήδη τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει αυτό.

Ο απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ειδικός συντονιστής για θέματα ενέργειας, Amos Hochstein ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα και συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοντζιά και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, δήλωσε ότι συζητά μόνον υπαρκτά ενεργειακά σχέδια, όπως ο Νότιος Διάδρομος, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι αγωγοί ΤΑΡ και ο ελληνο-βουλγαρικός IGB.

Η αμερικανική κυβέρνηση όμως δεν περιορίστηκε στη δήλωση αυτή. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του κ. Hochstein στην Αθήνα, η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση, κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο. Στην ανακοίνωση αυτή αναφερόταν ότι: «Οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους, ότι η σκέψη της Ελλάδας για επέκταση του αγωγού Turkish Stream κατά μήκος της Ελλάδας, δεν θα αυξήσει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, μπορεί να απασχολήσει τις Αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ, και δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας».

Σχεδόν ταυτόχρονα, στην Ουάσιγκτον ο Άντονι Μπλίνκεν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του προέδρου Ομπάμα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη «έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την ενεργειακή διαφοροποίηση σε ότι αφορά τις πηγές, τις μορφές και τις διαδρομές της ενέργειας.»

Όμως όπως φαίνεται ο Turkish Stream συναντά και άλλα εμπόδια στην επέκταση του προς την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρόεδρου της Σερβίας Τομισλάβ Νίκολιτς – παρότι αργότερα εκπρόσωπός του είπε ότι παρερμηνεύτηκε- ότι θεωρεί πως δεν είναι δυνατή η κατασκευή του Turkish Stream μέσω του σερβικού εδάφους. Στην τοποθέτηση αυτή φαίνεται ότι βαραίνει η ανησυχία πως μια συμφωνία με τους Ρώσους για τον αγωγό δεν θα βοηθούσε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Βελιγραδίου με τις Βρυξέλλες. Αμφιβολίες διατυπώνονται ακόμα και για την τελική στάση της Τουρκίας, υπεγράφη ήδη η παράδοση μέσω του Turkish Stream των πρώτων ποσοτήτων αερίου, που αφορούν στην τουρκική αγορά και ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ μίλησε για επίσημη έναρξη κατασκευής του έργου, σε ότι αφορά το τμήμα Ρωσίας- Τουρκίας.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να στηρίζει το ελληνικό τμήμα του αγωγού, όπως φάνηκε τόσο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και από τις δηλώσεις Λαφαζάνη μετά τη συνάντηση με τον κ. Hochstein. «Tόνισα στον συνομιλητή μου ότι, η Ελλάδα θέλει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος, ασκώντας πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.
Και οι μάχες συνεχίζονται….
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: