Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Βόμβα πρωθυπουργού Ισλανδίας: Εντός ΕΕ θα είχαμε την τύχη της Ελλάδας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ενώ ο Μοσκοβισί στη χθεσινή του επίσκεψη στην Ελλάδα και την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή, Νίκο Χουλιαράκη έκανε λόγο για την προσπάθεια δημιουργίας ενός success story, τα μηνύματα από κάποιους άλλους που κατέγραψαν ένα όντως success story εδώ και λίγα χρόνια αφαιρώντας το I από το PIGS, είναι εντελώς διαφορετικά.
Ο ισλανδός πρωθυπουργός Νταβίντ Γκουνλάουγκσον σε συνέντευξη στο Politico δήλωσε «Είμαι σίγουρος πως η ανάκαμψη δεν θα είχε έρθει, αν ήμαστε μέλος της ΕΕ».

Τόνισε μάλιστα ότι αν η αίτηση που υπέβαλε η χώρα του το 2009 για ένταξη στην ΕΕ είχε πετύχει, τότε η Ισλανδία μπορεί να είχε την τύχη της Ελλάδας.

«Μπορεί να είχαμε ακολουθήσει αντίστροφη πορεία και να γινόμαστε χρεοκοπημένη χώρα. Αν όλα αυτά τα χρέη ήταν σε ευρώ και αναγκαζόμαστε να κάνουμε ό,τι η Ιρλανδία ή η Ελλάδα και να αναλάβουμε την ευθύνη για τα χρέη των τραπεζών, αυτό θα ήταν καταστροφικό για μας οικονομικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το the press project Η Ισλανδία πάγωσε το 2013 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ο Ντ. Γκουνλάουγκσον απέσυρε την υποψηφιότητα στις αρχές του έτους.

Η ισλανδική οικονομία αναπτύχθηκε με 1,9% πέρυσι και φέτος αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,5%. Το δημόσιο χρέος έχει υποχωρήσει στο 64% του ΑΕΠ, κάτω από το επίπεδο του 86% το 2012.

Σύμφωνα με τον ισλανδό πρωθυπουργό καθοριστικοί παράγοντες για την ανάκαμψη της χώρας ήταν πως είχε το δικό της νόμισμα και ένα ανεξάρτητο νομοθετικό σώμα που της έδωσε περιθώρια ελιγμών. «Το ότι ήμαστε εκτός ΕΕ έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την οικονομική ανάκαμψη», υπογράμμισε.
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: