Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ακόμη φθηνότερο το φυσικό αέριο με επιφύλαξη όμως… τη Συρία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ευχάριστα τα νέα για όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αφού από την επόμενη χρονιά τα τιμολόγια θα μειωθούν σημαντικά ακολουθώντας την αντίστοιχα πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου.
Τα Νέα αναφέρουν ότι η παρατεταμένη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, μεταφράζεται σε ανάλογη μείωση τιμών από τη ΔΕΠΑ και σε έκπτωση των τιμολογίων που θα εκδοθούν στις αρχές του έτους από τις τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου Αττικής – Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας.

Στην Εταιρία της Αττικής που μετρά 320.000 πελάτες, τους περισσότερους σε σχέση με τις υπόλοιπες τα οικιακά τιμολόγια εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα κατά 15% το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Πρόκειται και για την περίοδο που η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση είναι στο μέγιστο.
Ωστόσο η βιομηχανία πρόκειται να επωφεληθεί πολύ περισσότερο με τα ετήσια τιμολόγια να μειώνονται ακόμη και 35%.
Πάντως τα οικιακά τιμολόγια έχουν ήδη μειωθεί κατά 20% μέσα στην τελευταία διετία. Μείωση που πλέον συνεχίζεται με την εκτίμηση του 15% επιπλέον.
Όλα τα παραπάνω ωστόσο έχουν μία σοβαρή επιφύλαξη.
Να μην συμβεί κάποια σοβαρή αλλαγή στο καθεστώς που επικρατεί σήμερα στον Συριακό πόλεμο και την πορεία μείωση της τιμής του πετρελαίου.
Είναι γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει πετρελαιοπηγές στην περιοχή και εμπορεύεται φθηνό πετρέλαιο με διάφορες χώρες.
Στη συνεδρίαση των G20, ο Πούτιν κατήγγειλε ότι είναι 40 χώρες που αγοράζουν το πετρέλαιο των τζιχαντιστών, ενισχύοντάς τους οικονομικά.
Αντίστοιχα, η Ρωσία χάνει τεράστεια ποσά από τα έσοδα από το εμπόριο φυσικού αερίου καθώς οι τιμές μειώνονται εξαιτίας του αυξημένου ανταγωνισμού από το φθηνό πετρέλαιο.
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: